Tikslo ieškojimas

1901-12-13 / Idelette McVicker

Metų metus gyvenau autopilotu: valgiau, kvėpavau, pirkau, studijavau ir žingsniavau per gyvenimą nesuprasdama kodėl. Dariau sprendimus, remdamasi jausmais.

Tačiau gilesni gyvenimo klausimai nedavė man ramybės. Nesupratau, kas aš, kodėl esu čia, kur noriu eiti, kaip ten patekti?

Sėdėjau kavinėse, tyrinėjau knygas knygynuose, daug skaičiau ir netgi lankiau universitetą, tačiau atsakymai mane aplenkdavo.

Vis dėlto viduje ruseno viltis, kad vieną gražią dieną juos sužinosiu.

Tikslo suformulavimas

Ieškodama prasmės atsidūriau geroje draugijoje. „Gyvenimo tikslo ieškojimas yra vienas giliausių žmonių patyrimų“, – teigia Os Guinness savo knygoje „Pašaukimas: pagrindinio Jūsų gyvenimo tikslo suradimas ir įvykdymas“.

Tūkstančius metų ties šiuo klausimu suklupdavo šviesiausi ir menkiausi protai.

„Giliai širdyse visi trokštame sužinoti ir pasiekti tikslą, kuris yra didesnis už mus pačius“ – rašo Guinness. – „Kiekvienam iš mūsų tikrasis tikslas yra asmeniškas ir aistringas: privalome žinoti, ką ir kodėl turime daryti“.

Mano ieškojimuose įvyko lūžis kai suvokiau, kad gyvenimo pabaigoje manęs neklaus: „Kodėl nebuvai Margareta Tečer, Nelsonu Mandela ar princese Diana?“, bet paklaus: „Kodėl nebuvai Idelette?“

Kas yra tas gyvenimo tikslas?

Kadangi kiekvienas žmogus unikalus nuo DNR iki pirštų antspaudų, protinga tikėti, kad kiekvienas iš mūsų turime unikaliai asmenišką tikslą – savo egzistencijos priežastį.

Danų mąstytojas Søren Kierkegaard savo dienoraštyje rašė: „Svarbu suprasti save, suvokti, ko Dievas iš tikrųjų iš manęs nori; svarbu surasti tiesą, kuri yra tiesa man, surasti idėją, dėl kurios galiu gyventi arba mirti“.

Tikslas nebūtinai apima didžiules idėjas arba revoliucinius išradimus. Dažnai jis kyla iš pasišventimo būti ištikimam vykdant net nedideles užduotis.

„Lyderiai, neseniai susitikę Pasauliniame forume, nusprendė, kad svarbiausi darbai pasaulyje yra vaikų auklėjimas šeimoje, mokymas ir gydymas“, – rašo Laurie Beth Jones knygoje „Kelias“. – „Jeigu šeimoje auklėjate vaikus, mokote arba gydote kitus, laikykite savo misiją viena svarbiausių visame pasaulyje“. Gyvenimo tikslo žinojimas ir jo įvykdymas padeda būti entuziastingam ir džiaugsmingam. Tai visų geriausia, bet kaip to pasiekti?

Žinok, kas esi

„Pradėk nuo širdies, nes iš širdies trykšta gyvenimo šaltiniai“, – primena Meister Eckhart. Jūsų tikslas yra esmė to, kas esate. Tai priežastis, dėl ko gyvenate. Kad sužinotumėte savo tikslą, pirmiausia turite žinoti, kas esate.

Ieškant tikslo neleiskite kultūrai, biografijos faktams, turtui, talentams arba protui jūsų apriboti. Verčiau laikykite juos užuominomis, kodėl gimėte tokioje vietoje ir tokiu laiku.

Man buvo 12 metų, kai pirmą kartą pasakiau, kad noriu tapti žurnaliste. Man patiko žodiniai žaidimai – žodžių loto, spėjimai, kryžiažodžiai. Patiko skaityti žurnalus.

Septynioliktojo gimtadienio proga geriausia draugė padovanojo knygą apie britų leidybos industriją. Nors tuo metu dovana man turėjo mažai praktinės vertės, ji išreiškė jos pasitikėjimą mano gebėjimu pasiekti svajonę. Nusprendžiau ja patikėti ir paslėpiau tą pasitikėjimo išraišką savo širdyje tiems laikams, kai prireiks padrąsinimo kelyje.

Kai tik suradau savo vietą prie kompiuterio redakcijos žinių skyriuje, kažkas mano viduje spragtelėjo. Pirmą kartą savo gyvenime supratau, kad darau tai, kam esu sukurta. Ir negalėjau patikėti, jog man už tai dar moka!

Užuominos iš praeities ir pasitenkinimas, kurį patyriau dirbdama savo darbą, padėjo man žengti dar vieną žingsnį. Troškau surasti aukso siūlą, kuriuo galėčiau surišti savo gyvenimą.

Kelyje

Norėdama suformuluoti asmeninę misiją, užsirašiau į bestseleriu „Kelias“ paremtą seminarą, kurį vedė knygos autorė Laurie Beth Jones. Po trijų sąžinės perkratymo dienų drąsiai atsistojau kambario priekyje priešais savo bendrakeleivius Kelyje ir pareiškiau: „Mano misija yra priimti ir perteikti geras žinias“.

Buvo taip gera. Vienu paprastu sakiniu galėjau pasakyti pasauliui, koks mano tikslas. Ši formuluotė apėmė mano darbą bei asmeninį, socialinį ir dvasinį gyvenimą.

Iš tikrųjų, trečios dienos pabaigoje kiekvienas dalyvis jau buvo suformulavęs trumpą, glaustą, galingą ir įkvepiantį misijos apibrėžimą. Jie buvo ne tik užrašyti ant popieriaus, bet ir įspausti širdyse.

Žvelgdama tarsi iš šalies, staiga supratau, kad mano darbas laikraštyje – tai daugiau nei vien darbas ar netgi karjera. Tai buvo dalis mano gyvenimo tikslo. Aš įterpdavau geras žinias į popierių. Ieškojau istorijų apie žmones, kurie pakeitė savo bendruomenę arba pasaulį. Dalinausi šiomis istorijomis su skaitytojais, vildamasi ir juose sužadinti norą sekti paskui savo širdį ir svajones, sužadinti norą veikti.

Kur nori eiti?

Supratau, kad mano misijos formuluotė veikia. Ji mane įkvėpė, tačiau matydama didesnį paveikslą suvokiau, kad man reikia ir konkretesnių tikslų. Aš norėjau žinoti, kur einu. Atėjo metas vizijai.

„Misijos formuluotė yra sukoncentruota į tai, ką tau reikia daryti, o vizija yra galutinis rezultatas to, kas bus padaryta“, – sako Laurie Beth Jones. – „Visi reikšmingi pasikeitimai ir išradimai prasideda nuo vizijos“.

Borokėjo saloje Filipinuose, sąmoningai pasirinkusi vienatvę, užrašiau savo vizijos formuluotę: „Įsivaizduoti pasaulį, kuriame viskas įmanoma“. Po trijų dienų suformulavau savo idealo paveikslą. Jis apėmė visus mano gyvenimo aspektus, daugelį detalių ir kai kuriuos iššūkius. Turėdama vizijos formuluotę, daug aiškiau išvydau, kur veda mano kelias.

Veiksmų ėmimasis

Greitai suvokiau, kad svarbiausia, tačiau vis dėlto sunkiausia dalis įgyvendinant gyvenimo tikslą, iš tiesų yra jo vykdymas.

„Šiandien mes taip pat esame pašaukti veikti“, – teigia Jeff Walling knygoje „Išdrįsk šokti su Dievu“. – „Mes taip pat esame pašaukti įgyvendinti svajones ir sekti paskui vizijas. Kaip ir iš senovės šventųjų, iš mūsų tikimasi, kad žengsime tikėjimo žingsnį… Negalime laukti tikrumo ir užtikrintumo, kad viskas vyks taip, kaip norėtume. Jei norime įgyvendinti savo svajones, privalome rizikuoti“.

Tik pradėjus realizuoti svajones ir iškeltus tikslus, gyvenimo tikslas tampa tikrove. Žinoma, reikia laiko, kad jį sužinotum. Reikia atviro proto ir noro klausytis ir mokytis. Tačiau kai žinai, kam esi sukurtas, gali drąsiai sutikti iššūkį. Norint pasiekti gyvenimo tikslą, reikia pasišventimo ir ištvermės. Tai nebus lengva. Tačiau ar gali būti geresnė viltis nei pasiekus jį ištarti: „Gyvenau visavertiškai. Gyvenau turėdamas tikslą“.

Idelette McVicker yra „Women Today“ žurnalo, iš kurio šis straipsnis perspausdinamas, redaktorė. Darbas šiame žurnale yra dalis jos svajonės apie visuotinį gerų žinių žurnalą. Remdamasi knyga „Kelias“ Idelette veda seminarus Taivane, Kanadoje ir Kinijoje.

Išvertė Elena Kaminskienė
Iš žurnalo "Tapati"

Komentarai

Į viršų Į viršų
error: Wayfinder class not found