Vaikų psichologija: kaip susidraugauti su kitais vaikais

1901-12-13

Kai kurie vaikai ruošiasi vasaros stovykloms. Kiti - kelionėms į kaimą pas senelius ar giminaičius. Visų jų laukia susidūrimas su nepažįstamais bendraamžiais. Ar jūsų vaikas įveiks drovumą ir užkalbins kitą, o gal jaudinatės, jog jam svarbiau lyderiauti, o ne puoselėti draugystes? Pažvelkime į tai atidžiau.

Draugystė - didžiulė, ugdoma vertybė

Būkite pavyzdžiu. Būtinai, stebint vaikams, elkitės su savo draugais ypatingai gražiai, būkite nuoširdūs ir paslaugūs. Pasistenkite, vaikams girdint, su draugais neapkalbėti kitų draugų, apie bendrus pažįstamus atsiliepkite tik teigiamai.

Jei Jūsų vaikas mažas, žaiskite su juo žaidimus, puoselėjančius pasidalinimo, kantybės savybes.

Skatinkite, bet ne stumkite. Daugelis iš mūsų esame patyrę savo tėvų gana griežtą skatinimą eiti susidraugauti su vaikais, nebūti bailiuku ir panašiai. Vaiką tokie žodžiai gėdina, jis tik dar labiau susigūžia savo mažame pasaulėlyje ir tada jo didžiausiu troškimu tampa atokus kamputis. Duokite mažyliui laiko, tegul pripranta prie aplinkos. Stebėdami situaciją ir ją įvertinę, arba prieikite prie vaiko, jį švelniai padrąsinkite, paklauskite, ar nereikia pagalbos, arba atvirkščiai - leiskite jam įsilieti į aplinką pačiam.

Įtraukite vaiką į jam patinkančią veiklą. Sporto, meno būreliai, kuriuose laiką leidžia tėvai drauge su vaikais - vienas geriausių būdų nedrąsius mažus žmogučius integruoti į bendravimą. Jūs jų nepaliksite ir tuo pat metu jie būs tarp vaikų. Be to, bendra veikla skatina domėtis kaimynu, dalintis priemonėmis, įspūdžiais, džiaugsmais ir panašiai.

Padėkite plėsti draugų ratą. Kartais šiek tiek vyresni vaikai (6 - 10 m.), susiradę vieną bendramintį, nebesidomi ir nebesistengia susidraugauti su kitais. Šiuo atveju draugystėje slypi kelios grėsmės: pirma - vaikas nemokės derintis prie kitų vaikų charakterių ir pomėgių; antra - vienintelis draugas gali nusigręžti, išvažiuoti ir pan., tuomet vaikas liks vienui vienas. Tėvų pareiga gražiai paaiškinti, jog turėti daugiau draugų yra smagiau.

Stebėkite, ar vaiko draugų rate yra priešingos lyties vaikų. Tai ganėtinai svarbu bet kuriame amžiuje. Jei vaikas turi priešingos lyties draugų, plečiasi jo pomėgių skalė, tobulėja charakteris, kantrybė ir t.t.

Mergaitės ir berniukai, nepaisant jų skirtingų pomėgių, taip pat turi leisti laiką drauge

Leiskite vaikui pabūti vienam. Vaikai vieni nuo kitų pavargsta taip pat, kaip ir suaugusieji, todėl būtina reguliuoti vaiko užimtumą su kitais vaikais ir jo laiką su pačiu savimi. Tegul mažylis pažaidžia vienas, su savo augintiniu, bet ne su kitais vaikais ar suaugusiais.

Retkarčiais slapčia stebėkite, kaip jūsų vaikas elgiasi tarp draugų. Kol asmenybė formuojasi, galima kai kurias charakterio savybes patobulinti. Mokykite vaiką elgtis taip, kaip jis norėtų, kad būtų elgiamasi su juo.

Ką daryti konfliktinėje situacijoje? Jei vaikai tik ginčyjasi - jų teisė į skirtingas nuomones. Svarbu, jog įsikištumėte tada, kai vaikai peržengia ribas. Nė vienas mažametis nenusipelno būti įžeistas ar, kad prieš jį būtų panaudota fizinė jėga. Apie agresyvius vaikus reikia pranešti jų tėvams ir bandyti problemas išspręsti taikiai.

Deja, ne visada tėvai bus šalia, todėl išmokykite savo vaiką pasidalinti su draugais savo jausmais ir mintimis. Paaiškinkite mažajam, jog, jeigu su juo elgiamasi negražiai, jis bet kada gali pasitraukti ir susirasti geresnių draugų.

Nepalikite šiame žingsnyje savo vaikų vienų. Kaip jie išmoks vertinti draugystę būdami vaikais, taip į ją žiūrės suaugę.

Šaltinis: www.anonsas.lt 2011-05-19

Komentarai

Į viršų Į viršų
error: Wayfinder class not found