Kodėl teminiai gimtadieniai?

1901-12-13 / Nida Matiukienė

Skeptikai labai nepatikliai žiūri į tokias dideles tėvų pastangas ir užsidegimą organizuoti vaikams teminius gimtadienius. Tačiau argumentai „už“ pranoksta bet kokias pašaipas.
Pirma, kiekviena tema daro gimtadienį išskirtinį, suteikia jam originalų veidą. Tema suteikia kiekvienam gimtadieniui savitą paslaptį, kuri pasitelkdama mūsų vaizduotę lieka neatskleista iki pat galo. Tema nuspalvina gimtadienį įvairiomis spalvomis.

Antra, tai prisiminimai. Vaikai vadina gimtadienius vardais: „Piratų“, „Šviesiukų“, „Vėžliukų“, „Pelenių“, „Žvaigždžių karų“, „Tvisterio“, „Turistų“. Dabar su vaikais kurdami jų gimtadienių albumus naudotų temų dėka turime ištisas gimtadienių istorijas. Kiekvieno vaiko gimtadienių istorijos be galo unikalios ir spalvingos. Tokių albumų neįmanoma būtų sukurti, jeigu visi būtų apsirengę kasdieniniais drabužiais, sienos būtų plikos, stalas nukrautas įprastais valgiais, kurių viduryje nusibodęs parduotuvinis tortas.

O svarbiausia, kiekvienoje istorijoje yra paslėpti pamokymai. Kartais mamos praleidžia fantastines progas ne tik vaikų ugdymui, bet ir gyvenimo pamokoms perteikti. Pavyzdžiui, kai šventėme penkerių metų Emilio „Žmogaus voro“ gimtadienį, pagrindine pamoka tapo Piterio Parkerio žodžiai: „Su didele jėga ateina ir didelė atsakomybė“. O ketverių metų Laurai aiškinome, kuo skiriasi Pelenė ir išpuikusi princesė. Iš anksto rodėme senovinį filmuką apie princesę, kuri net prašyti nemokėjo: „Sene, duok pieno!“
Teminiai gimtadieniai patys diktuoja veiksmą ir scenarijų. Įsivaizduodami, ką veikia Jūsų solenizanto mylimi herojai, akimirksniu sukuriate daugelį dalykų: maistą, dekoracijas, žaidimus ir pan. Pavyzdžiui, mąstydama apie Vėžliukus-nindzes negaliu galvoti apie jokį kitą maistą kaip tik picą; taip pat pagalvojusi apie „Vaiduoklių“ gimtadienį perku visokias baisybes (saldainius-akis ir pan.). Čia tiek daug vietos kūrybai!
Kurdami scenarijų susitelkite į esmę – ką iš tiesų veikia vaikų pamėgti herojai. Pavyzdžiui, visi superherojai – Supermenas, Žmogus voras, Vėžliukai-nindzės gelbsti pasaulį; piratai – ieško lobio ir grobia; princesės dažniausiai linksminasi (arba šiuolaikiškiau – rūpinasi labdara); kaubojai ir indėnai – laukinės gamtos ir gyvūnų mylėtojai; Mikė Pūkuotukas su draugais vaikšto į svečius, o Teletabiai myli vienas kitą be galo be krašto. Mums nereikia išradinėti dviračio. Pasakos ir yra pasakos, jose rasite daugybę paslėptų idėjų. Tereikia dar kartą ir atidžiai perskaityti! O mes tam ir esam tėvai, kad turime galią savo vaikų pasaulį bent kartą metuose paversti tikra pasaka.

Komentarai

Į viršų Į viršų
error: Wayfinder class not found