Gimtadienio dekoracijos

1901-12-13 / Nida Matiukienė

Kiekviena dekoracija keičia namus, įkvepia laukimą, sukuria atitinkamą nuotaiką ir sustiprina šventės įspūdį.
Labai smagu prieš puošiant būstą šiek tiek pertvarkyti baldus. Kadangi tai vyksta ne taip dažnai, toks sujudimas pripildo vaikus naujų emocijų. O pats pasiruošimas šventei neretai būna dar svarbesnis už pačią šventę. Vaikas išgyvena jaudinančią nežinomybę ir paslaptingą laukimą, o svarbiausia – visa tai skiriama asmeniškai mažajam sukaktuvininkui. Šeimoje vaikas jaučiasi svarbus!
Norėčiau priminti, kad prieš puošdami savo būstą nepamirštumėte pasitarti su savo mažyliu, kaip jis pats norėtų papuošti namus. Kartą buvau suplanavusi balionais išpuošti kambarius, tačiau vyresnioji dukra be galo pasipiktino šiuo sumanymu: „Mama, juk čia ne balionų gimtadienis, jie visai netinka mūsų temai“. Gerai, kad laiku prasitariau apie savo planus. Bet apie viską nuo pradžių.

Balionai

Kaip minėjau, puošimui dažniausiai naudojami gimtadienių simboliu tapę balionai. Juos galima tvirtinti bet kur: prie šviestuvų, sienų, durų, sukti girliandas, puošti tvoras bei automobilius. Balionų būna įvairiausių dydžių ir spalvų. Pamenu, patekusi į vieną šventę, ilgai apžiūrinėjau gėles ant sienos. Tos rožinės mažų vandeninių balionų kombinacijos, sukurtos Kotrynos 2 metų gimtadieniui, paliko didžiausią įspūdį. Niekaip nesuprantu, iš kur mamos semiasi tiek išradingumo ir kantrybės, kurdamos fantastines dekoracijas. Tačiau nereikia pamiršti, jog ilgiau pabuvę kambaryje balionai „vysta“ ir pradeda skleisti gumos kvapą.

Užrašai

Organizuodama šventes pastebėjau, jog dažnai norisi pagrindinę mintį užrašyti. Tai vyksta tiesiog spontaniškai. Užrašai klijuojami prie sienų ar durų neskaidria lipnia juostele. Ši lipni juostelė dažytų sienų nesugadina, nes švelniai prilimpa, o nuplėšta nepalieka jokių žymių.
Kartais piešiamas didelis plakatas su gimtadienį švenčiančio vaiko vardu ir metų sukaktimi arba iškerpamos spalvotas raidės ir ant balto lapo užrašoma „Dominyka, mylim tave!“ arba
„Ernestui 7“. Stenkitės sugalvoti kažką ypač malonaus ir asmeniško konkrečiam vaikui. Žodžiai visada palieka daug didesnį įspūdį, negu visos dekoracijos kartu sudėjus.
Kartą vienai mamai vaikai padovanojo plakatą su užrašu „In mother we trust“. Įsivaizduokite, kaip mamai buvo malonu, kai vaikai ją sveikino lyg patį Dievą. Pamenu kartą oro uoste sutikdami dėdę laikėme ištempę lininę medžiagą su prisegtomis nuotraukomis ir užrašu „Wanted“.
Taip pat galima spausdinti raides tiesiog ant A4 dydžio lapų ir taip užrašyti gimtadienio temą. Tai patys paprasčiausi būdai, o Jums ruošiant gimtadienį gali kilti įvairiausių idėjų. Naudokite plakatus bei užrašus, nes jie suasmenina rengiamą šventę, paaiškina svečiams tai, ką norite pabrėžti, ir nieko nekainuoja.

Nuotraukos ir piešiniai

Nuotraukos ir piešiniai padaro įspūdį mažesniems vaikams, kurie dar nemoka skaityti. Teko matyti, kaip mamos piešia didžiulius Mikės Pūkuotuko ir jo draugų plakatus ar milžinišką Žmogų vorą ant sienos. 3 metų Marijono Meko gimtadienyje ant sienos atsirado didžiulis liūtas ir išaugo aukštos palmės, kurių kamienai buvo iš rudų popierinių detalių, o kokoso riešutai iš kailiuko. Tiesiog gaila buvo viską išardyti, tikriausiai, puošmenos ir liko ant sienų ilgesniam laikui. Kita mama gimtadienio proga savo butą pavertė mišku su žaliomis eglutėmis ant sienų. Tikrai šventė sudarė jaukų miško įspūdį, nes ir tikri žvėreliai (apsirengę vaikai) lakstė aplink.

Kambario pavadinimas

Prieš trejus metus ruošėme „Narnėjos“ šventę. Vaikų kambarį pavertėme fauno ola, o virtuvę – jaukia bebrų užtvanka. Pagal pasaką ir maistą gaminome – viską, ką valgė keturi vaikai: Piteris, Siuzana, Liusi ir Edmundas. Aišku, vaikams papildomai perskaičiau tas ištraukas, galiausiai drauge žiūrėjome filmą „Narnijos kronikos“.
Švęsdami sūnaus „Piratų“ gimtadienį Vilija ir Valentinas svetainėje sukūrė piratų laivą su patranka viduryje (laivas buvo iš baldų). Vaikai stebėjo kaip šaudo patranka ir patys bandė tai daryti. Įspūdingai atrodė stiebas su pakelta bure, o už jos paslėpti gardumynai. Ta pati šeima „Indėnų ir kaubojų“ gimtadieniui pastatė didžiulę indėnų palapinę.
Švenčiant Lauros 5 metų „Pelenių“ gimtadienį, vaikų kambaryje sukūrėme pokylių salę – sienas ir lovas puošėme medžiagomis: tiuliu, sukarpyta užuolaida, kaspinėliais, čia taip pat merkėme visas gėles ir puokštes.


Indai ir įrankiai

Pasirodžius vienkartiniams spalvotiems indams tapo paprasčiau dekoruoti vaišių stalą. Tai labai palengvino puošimo užduotį, tačiau nereikėtų pamiršti ir kitų variantų. Pavyzdžiui, rengiant „Mikės Pūkuotuko“ gimtadienį galima suvalgyti tortą iš prekybos centruose pirktų vienkartinių lėkštelių arba naudoti kaimiškas molines puodynėles. Juk medus iš puodynėlių mėgstamiausias Mikės Pūkuotuko valgis!
4 metų Emilio „Piratų“ gimtadieniui specialiai pasirinkome medines lėkštes vietoj vienkartinių spalvotų ir stengėmės valgyti tikrai neišvaizdų piratų maistą – ką galima rasti negyvenamoje saloje: žuvį, kiaušinius ir pan.

Maistas

Kadangi piratai nėra švaros prisilaikantys asmenys, maistą puošėme plastmasiniais vabzdžiais ir vorais, želė įspūdingai atrodė apdėliota guminukais-kirmėlėmis, radome net plastikinį aštuonkojį maistui papuošti. Tačiau geriau iš anksto ruošti teminį maistą, negu paskui sukti galvą, kaip jį papuošti. Pavyzdžiui, „Žvaigždžių karų“ gimtadieniui, vietoje torto kepėme šokoladinį pyragą ir atitinkamai supjaustę turėjome raketą. „Pelenių“ gimtadieniui kepiau morkų pyragą, kurio dalis sudėjus vieną ant kitos iškilo pilis, iš vaflių sudėliojome bokštus ir viską užtepėme baltu glajumi. Vėliau nupiešėme langelius, vartus ir pan.
Jeigu sudėtinga sugalvoti desertą–daiktą, visada galima gaminti tortą – skaičiuką su sukaktuvininko metų skaičiumi. Mes kepame pyragus keksų formose, vėliau sudėliojame skaičiuką. Vaikai visada entuziastingai puošia maistą įvairiaspalviais saldainiais. Neatimkite iš jų šio malonumo:)


Mes patys

Negaliu pamiršti, kiek džiaugėmės, kai rengiau dukrą Pepės Ilgakojinės drabužiais, dažėme strazdanas ir net pirkome poną Nilsoną (beždžionę), kuris lydėjo mažąją Pepę į šventę. Tačiau neverskite vaikų, jeigu jie patys nenori puoštis. Tėveliai, verčiau pasipuoškite patys. Jūsų šventinė apranga pralinksmins. Kai susitinkame gimtadienyje persirengę, juokiamės pamatę vieni kitus:) Linksma būna visą vakarą bendrauti su tėveliu-indėnu, pasipuošusiu ilgų plaukų peruku, ar griežta mama, kuri neįprastai sėdi su papūga ant peties. Suaugusių kostiumai labai maloniai nuteikia, kadangi šventėje dalyvauja artimi žmonės. Savo draugus pamatai visai kitokius ir tarsi iš naujo pažįsti. Nebijokime ir patys kartais pabūti vaikais.

Komentarai

Į viršų Į viršų
error: Wayfinder class not found