Intymūs santykiai po gimdymo

1901-12-13 / Kazimieras Kalvinskas

Į mamų klausimus sutiko atsakyti akušeris ginekologas Kazimieras Kalvinskas

Kada moteris po gimdymo fiziologiškai vėl gali pradėti mylėtis?
Pogimdyminis laikotarpis trunka 6-8 savaites. Žmogaus kūnas pavaldus Gamtos įstatymams, todėl nereikia stebėtis, kad moteris pogimdyminiu laikotarpiu ir dar ilgiau mažai ar visiškai nesidomi seksualiniu gyvenimu, nenori lytinių santykių. Pirmomis savaitėmis po gimdymo visas mamos dėmesys sutelktas į kūdikį. Ji atiduoda labai daug jėgų vaikučio maitinimui, priežiūrai ir apsaugai. Jai reikia laiko ir vėl prisitaikyti prie nenėščios moters būsenos, reikia sulaukti, kol normalizuosis hormonų gamyba. Lytiniai santykiai šiuo metu neturi jokio biologinio tikslo, nes žindymas slopina ovuliaciją, o tai aiškiai įrodo, kad naujas nėštumas dabar nereikalingas. Dėl šio gamtos sumanymo greičiau aprimsta po gimdymo jautrios makšties bei tarpvietės, cezario pjūvio siūlių skausmai.
Tik kartu išgyvenęs gimdymą, tik įsisąmoninęs, kokie sukrečiantys biologiniai procesai vyko partnerės organizme, vyras galės suprasti ir toleruoti moters elgesio pokyčius. Deja, vyrui Gamta nenumatė naujo vaidmens, jokie fiziniai ar psichiniai pokyčiai jo organizme neįvyko.
Jei praėjus 6 savaitėms po gimdymo viskas yra normalu, moteris ir jos vyras – kai to nori – gali atnaujinti seksualinius ryšius. Gydytojai akušeriai-ginekologai, išrašydami iš stacionaro pagimdžiusią moterį, rekomenduoja jai praėjus 6 savaitėms po gimdymo apsilankyti pas gydytoją, kuris ją pažiūrės, aptars kontracepciją.


Kodėl per tas kelias savaites, kai normaliai atsigauna moters lytiniai organai, retai kuriai grįžta noras mylėtis?
Per 6 savaites moters lytiniai organai, išskyrus krūtis, grįžta į normalią būklę. Jei moteris nemaitintų, mėnesinės atsinaujintų per 6 savaites (maitinant jos gali atsinaujinti ir po kelių mėnesių). Daugeliui moterų pirmosios savaitės po vaiko gimimo yra tikras šokas. Maitinimas krūtimi, bemiegės naktys, o gal dar ir geranorių lankytojų antplūdis atima visas jėgas. Viena iš 10 moterų patiria depresijos simptomus praėjus 2-8 savaitėms po gimdymo. Depresija galima susirgti ir po pusmečio ar metų.
Taigi po gimdymo moterį užplūsta begalės darbų, nelieka laiko daryti atsipalaidavimo pratimų, pasirūpinti savo mityba. Laiko trūkumas, nerimas, nuovargis… Todėl daugelis moterų po gimdymo apie seksą nenori net pagalvoti.
Labai svarbu, kokie santykiai su gyvenimo draugu. Tapus tėvais ne visada lengva prisitaikyti vienam prie kito. Kasdien reikėtų skirti nors truputį laiko TIK vienas kitam, išsikalbėti, palaikyti fizinį ryšį, net jei nesimylite.

Kada sugrįžta noras mylėtis – baigus žindyti, o gal niekada?
Noras mylėtis sugrįžta, kai moteris ir jos partneris jau yra pakankamai atsigavę. O atsigauti kartais prireikia kelių mėnesių. Pasikartosiu, bet net jei nenorite mylėtis, turite kitais būdais palaikyti fizinį artumą – apsikabinimais, glamonėmis, prisilietimais.

Kodėl daugybė moterų teigia, kad seksas po gimdymo joms sukelia skausmą ar nemalonius pojūčius, nors pasitikrinus pas ginekologą paaiškėja, kad viskas gražiai sugiję ir skausmui priežasčių tarsi nėra?
Jei po gimdymo vėl pradėjus mylėtis yra nemalonių pojūčių, skauda, būtina kreiptis į gydytoją. Jis apžiūrės, išsiaiškins priežastį. Dažnai skausmo priežastimi būna ne anatominiai dalykai, o moters nuovargis, depresija, baimė vėl pastoti, skausmo baimė (moteris žino, kad buvo plyšus tarpvietė, ir tarsi laukia skausmo). Skaudėti gali ir dėl makšties sausumo, kuris esti žindant, dėl partnerio grubumo. Gydytojas patars, kokią naudoti drėkinamąją želę, kaip keisti pozas.

Kiek laiko po sugijimo lieka jautri tarpvietės kirpimo ar plyšimo siūlė?
Per gimdymą tarpvietė dažnai nubrozdinama, patinsta, kartais ją tenka siūti. Paprastai tarpvietę nustoja skaudėti po 7-10 dienų, užgijus žaizdoms, bet kartais skauda ir ilgiau. Nuskausminimui galima išgerti nestiprių analgetikų (paracetamolio, ibuprofeno). Kelis kartus per dieną reikia apsiplauti tarpvietę šiltu vandeniu, galima pasėdėti plastmasiniame dubenyje ar vonelėje su vandeniu, po to nusausinti švelniu rankšluosčiu, marle ar tualetiniu popieriumi. Kad žaizdos geriau gytų, rekomenduojama daryti dubens apačios pratimus, naudoti storus, minkštus įklotus (ploni – kietesni), dėti šaltalankio kompresėlius, atlikti fizioterapijos procedūras (kokias – patars Jūsų gydytojas). Jei tarpvietė ilgai lieka jautri, apie tai būtinai pasakykite savo gydytojui, jis patars drėkinamąją želę, gydomuosius tamponėlius ar nukreips gydytojo fizioterapeuto konsultacijai (tikrų ultragarso ar lazerio procedūros).

Moterys pastebi, kad po gimdymo, viso žindymo metu, o kartais ir visam laikui sutrinka lubrikacija, makštis tampa sausa. Kodėl?
Viso žindymo metu dėl hormonų pokyčių sutrinka lubrikacija. Makštis tampa sausa, todėl lytinių santykių metu rekomenduojama naudoti drėkinamąją želę.

Ką patartumėte moterims, kurioms po gimdymo „išsitampo“ makštis? Laukti, kol pagimdys visus vaikus ir po to darytis plastinę operaciją? O gal padės tarpvietės pratimai?
Po gimdymo makštis susitraukia, tačiau pirmykštės būklės nepasiekia. Kiekvieną kartą gimdant makštis vis labiau išsitempia. Ji platėja, skersinis raukšlėtumas mažėja. Lytinis plyšys po gimdymo lieka praviras. Dubens apačios pratimai yra paprasti ir efektyvūs. Jie stiprina šlapimo pūslę, makštį gaubiančiuosius raumenis, yra gera profilaktika prieš šlapimo nelaikymą. Kaip daryti tuos pratimus, turi pamokyti kineziterapeutas. Beje, atliekant dubens apačios pratimus, sustiprėja makšties raumenys, todėl lytinio akto metu moteris jaučia didesnį pasitenkinimą.
Plastinės makšties-tarpvietės operacijos atliekamos, kai yra fiziologinių problemų – pavyzdžiui, šlapimo, dujų ar išmatų nelaikymas.

,,Mamos žurnalas”, 2006 m., Nr.11

 

Komentarai

Į viršų Į viršų
error: Wayfinder class not found