Klausimai apie žindymą

1901-12-13 / Jovilė Vingraitė

KAI ŽINDANTI MAMA ALERGIŠKA


Nėštumo metu tapau labai alergiška, tyrimai parodė, kad esu jautri penicilino grupės antibiotikams, kai kuriems maisto produktams. Po gimdymo alergija neišnyko, maitinu vaiką krūtimi. Ar jam nepakenks alergiškos mamos pienas?
Gimdymas nėra tas fiziologinis procesas, kuris panaikintų alergiją. Žindomam kūdikiui alergiškos motinos pienas nepakenks, jeigu laikysitės šių patarimų:
Žindanti mama turėtų griežtai vengti produktų, kuriems ji yra alergiška, ir panašių į juos.
Žindanti mama turėtų vengti visų penicilino grupės antibiotikų.
Kūdikiui, pradėjus jį papildomai maitinti, negalima duoti tų produktų, kuriems alergiška mama.
Kūdikiui susirgus reikėtų pasakyti gydytojui, kad mama yra alergiška penicilino grupės antibiotikams.


BĖGA PIENAS


Kai maitinu kūdikį, iš kitos krūties bėga pienas. Jo nesulaiko nei įdėklai, nei drabužiai. Gal yra kokių nors vaistų? Man ši problema labai trukdo, neleidžia atsipalaiduoti, jaučiuosi įsitempusi, pradėjau varžytis žmonių. Prašau patarti, ką daryti?
Pasitaiko, kad jautrios, labilios nervų sistemos moterims žindant viena krūtimi pienas bėga iš kitos krūties. Pagalba:
Riešu arba ranka užspauskite tos krūties spenelį, iš kurios nemaitinate.
Gausiai tekantį pieną surinkite į išvirintą specialų, kūdikių maitinimui skirtą plačiakaklį plastiko buteliuką. Ištekėjusį pieną kūdikiui sugirdykite šaukšteliu, iš puodelio arba jį užšaldykite.
Žindydamos pienui sugerti naudokite specialias vienkartines servetėles (įdėklus), kurias dažnai keiskite, kad tekantis pienas nedirgintų krūtų odos.
Nenaudokite įdėklų, blogai sugeriančių drėgmę.
Vaistų, kad žindant iš vienos krūties, pienas netekėtų iš kitos, nėra.


AR DUOTI GERTI

Dukrytę žindau jau 5 mėnesius. Neseniai ji pradėjo karščiuoti, gydytoja liepė duoti gerti vandens. Tačiau dukra neima jokio kito skysčio nė į burną. Ar mamos pienas patenkina visus skysčių poreikius, kai oras labai karštas arba kai kūdikis karščiuoja?
Motinos pienas visiškai patenkina kūdikio skysčių ir maisto poreikius dažniausiai iki 6 mėnesių. Kūdikiui susirgus krūtį jam duokite dažniau. Susirgusiam kūdikiui galima pasiūlyti skysčių gerti iš puoduko.


MASTITAS


Maitinu kūdikį. Kartą pakilo aukšta temperatūra, pradėjo skaudėti iš pradžių vieną, paskui kitą krūtį. Apžiūrėjo gydytoja ir seselė. Visi liepė duoti kūdikiui žįsti, kad ištrauktų „karštį“. Tik po 5 dienų karščiavimo viena sena akušerė pasakė, kad man mastitas, ir kūdikis nieko neištrauks. Nedaug buvo likę iki operacijos. Kodėl moterims meluojama, kad kūdikis viską „ištrauks“ ir kad žindymas - vienintelis vaistas nuo krūtų skausmo?
Žindant ne kiekvienas temperatūros pakilimas esant sustandėjimui krūtyje yra mastitas. Pieno stazė atsiranda dėl:
blogo pridėjimo prie krūties bei dėl netaisyklingos mažylio padėties;
ribotos žindymo trukmės arba reto, neatitinkančio kūdikio poreikius žindymo;
anatominių krūties ar krūtų ypatumų bei iki šiol nežinomų priežasčių.
Užsikimšus pieno latakams atsiranda kietas skausmingas gumbas ar volelis. Oda virš jo gali būti paraudusi, įsitempusi, jautri liesti, karšta. Moteris gali karščiuoti. Padėti galima pašalinus nurodytas priežastis ir gerai nutraukus pieną. Klausime nenurodyta daugiau požymių, kurie būdingi mastitui. Vien „karštis“ neleidžia spręsti, kas - pieno stazė ar mastitas buvo. Pagal dabartinį žindymo supratimą, geriausiai pieną nutraukia kūdikis, kai yra gera žindymo technika. Todėl ir buvo patarta žindyti.


ŽINDOMĄ KŪDIKĮ BERIA


Auginu 2 mėnesių sūnelį, maitinu savo pienu, tačiau jam beria veidelį. Kodėl beria žindomus vaikus? Juk sakoma, kad jie turi apsaugą nuo alergenų...
Atopinį dermatitą sukelia ne vien tik maistas. Aplinkoje gali būti medžiagų, kurių mažylis netoleruoja. Gal mama valgo produktus, kurių jos mažylis netoleruoja? Bėrimo priežastį padeda išsiaiškinti alergologiniai tyrimai maisto ir buities alergenams. Šie tyrimai yra brangūs, valstybė jų neapmoka. Ar juos daryti, pataria vaiko gydytojas, įvertinęs mažylio būklę. Tyrimus pasidarius mama turėtų nevalgyti tų produktų, kuriems mažylis jautrus, nes per motinos pieną jos suvalgytų produktų sudėtinės dalys pakliūva kūdikiui. Reikėtų iš aplinkos pašalinti medžiagas, kurių vaikas netoleruoja.


ŽĮSDAMAS UŽMIEGA


Ar reikia žadinti kūdikį, jei jis žįsdamas krūtį užmiega? Kai ištraukiu krūtį, jis prabunda ir pravirksta, kažko ieško, bet vos patraukęs vėl užmiega. Taip pusę dienos maitinu ištisai. Ar tai normalu?
Kai žįsdamas kūdikis pasisotina arba pavargsta – jis užmiega. Žindimas kūdikį ramina, todėl jis vėl ir vėl prašo krūties, nori spenelį laikyti burnoje. Nuolatinis spenelio mirkimas kūdikio burnoje gali būti spenelio įskilimų, skausmo priežastis. Kūdikiui pasisotinus, spenelį ištraukite iš kūdikio burnos įkišusi pirštą į mažylio burną pro jo lūpų kampą.


ARBATA ŽINDYVĖMS

Norėčiau sužinoti apie matė arbatos savybes, ar ši arbata tinka žindyvėms? Kokias arbatas rekomenduotumėte geri žindančioms moterims?
Kol kas nėra sukurta arbatų, kurios didintų motinos pieno kiekį arba dėl kokių nors kitų priežasčių būtų reikalingos gerti žindančioms. Arbatžolėse esančios medžiagos pereina į pieną, jos gali net pakenkti kūdikiui. Todėl žavėtis įvairiais patarimais ar reklama apie arbatas lyg ir nereikėtų. Pavyzdžiui, išgėrus arbatžolių arbatos (joje yra kofeino) žindomas kūdikis gali tapti neramus. Matėje, įvežamoje iš Pietų Amerikos, yra kofeino, kuris per motinos pieną gali dirginti kūdikį.


PRIAUGA MAŽAI SVORIO


Sūneliui - 2 mėnesiai. Pirmą mėnesį valgydamas mano pieną priaugo 1 kg, o per antrąjį mėnesį – tik 500 g. Ar mažas svorio priaugimas rodo, kad trūksta pieno? O gal kaltos arbatėlės, kurias kartais kūdikiui duodavau?
Prigirdytas arbata kūdikis mažiau valgo. Gavęs saldžios arbatos jis gali net iš viso atsisakyti krūties. Mažiau valgantis kūdikis priauga mažiau svorio. Prasideda ydingas ratas. Pripratęs kažką gauti iš žinduko, kūdikis krūtį čiulpia mažiau intensyviai. Dėl to mažiau gaminasi pieno ir kūdikiui pradeda trūkti maisto. Be to, pripratintą prie žinduko kūdikį būna labai sunku nuo jo atpratinti.
Kūdikiai, kurie per pirmuosius gyvenimo mėnesius priauga daugiau svorio, kitais gyvenimo mėnesiais jo priauga mažiau. Tai normalu. Pats didžiausias svorio augimas yra antrą, trečią gyvenimo mėn. Ką daryti, kad kūdikis geriau priauginėtų svorio? Neduokite jokių arbatų ar kitų skysčių iš žinduko; duokite krūtį tada, kai kūdikis norės ir tiek laiko kiek jis norės; po dviejų savaičių kūdikį pasverkite ir jei vėl mažai priaugo svorio (o apie tai pasakys kūdikio gydytojas) duokite pieno mišinių, kokių patars gydytojas.


ŽĮSDAMAS KRŪTĮ VERKIA


2 mėn. kūdikis žįsdamas krūtį, ypač vakarais, pasidaro neramus, paleidžia krūtį, verkia, spardosi. Gydytoja sako, kad gal trūksta pieno, bet matau, kad pienas bėgte bėga. Girdžiu, kaip žindant vaikučiui gurgia pilvukas, eina dujos. Kaip vaikučiui padėti?
Jeigu kūdikio svoris priaugo mėnesio normos vidurkį, vadinasi - pieno pakanka. Jeigu pienas „bėgte bėga“, jo nusitraukite ir padėkite į šaldiklį, – 18-20C temperatūroje. Kūdikis neramus, spardosi, krūtį paleidžia dėl per daug greitai tekančio pieno, kurio mažasis nesugeba praryti, springsta ir dėl to darosi neramus. Kai pienas teka gausiai, žindantis kūdikis gali tapti neramus ne tik vakarais.


KAIP ATPRATINTI NUO NAKTINIO VALGYMO


Kūdikiui - 7 mėnesiai. Kaip atpratinti nuo naktinio valgymo? Jau valgo ir dirbtinį mastelį.
Norint išsaugoti pieną, kūdikį reikia žindyti tuomet, kada jis nori, ir tiek laiko, kiek jis nori. Kūdikis pats natūraliai turi atsisakyti naktinio valgymo. Joks papildomas maistas negali pakeisti kūdikiui jo motinos pieno. Papildomas maistas nėra priežastis atpratinti nuo maitinimo naktį.


SUMAŽĖJO KRŪTINĖ


Dukrytei - 4 mėnesiai, pati maitinau tik 2 mėnesius, nes pritrūkau pieno. Iki nėštumo krūtinė buvo labai maža. Per maitinimą ji gerokai padidėjo, tačiau kai baigiau žindyti, krūtinė visiškai susitraukė ir sunyko. Norėčiau sužinoti, kokia krūtų didinimo operacijos kaina, kur tokias operacijas atlieka?
Natūralu, kad po žindymo krūtys sumažėja. Tai įvyksta dėl to, kad pieną gaminantis audinys sugrįžta į būseną iki žindymo. Jokios operacijos nepadidina pieną gaminančio liaukinio audinio. Dėl krūtų didinimo operacijos dera kreiptis į gydytoją akušerį-ginekologą, nes įvertinęs moters būklę, patars, ar galima, ką galima ir kur galima padaryti operaciją.


Atsakė Gastroenterologė Jovilė Vingraitė
,,Mamos žurnalas”, 2006 m., Nr.8


Komentarai

Į viršų Į viršų
error: Wayfinder class not found