Kūdikio uoslė ir skonio pojūtis

1901-12-13 / Romualdas Šemeta

Mūsų uoslė – vienintelis pojūtis, kuris siunčia neapdorotą informaciją tiesiog į smegenis. Tyrimai parodė, kad kai kurie kvapai veikia mūsų gebėjimui pažinti, kurti ir mąstyti. Kiti skatina sutelkti dėmesį ir susikaupti. Pavyzdžiui, pipirmėtė, bazilikas, citrina, cinamonas ir rozmarinas didina protinį aktyvumą. Levanda, kamelija, apelsinas ir rožė atpalaiduoja ir ramina.

Kūdikis gali atskirti kvapą net tuo atveju, jeigu viena atitinkamos medžiagos molekulė bus tarp milijonų kitų molekulių ore. Mažylis po gimimo labai greitai mokosi pažinti mamos ir jos pieno kvapą. Kelių dienų naujagimiai gali atskirti savo motinos pieną nuo kitos moters pieno. Ypatingos liaukos aplink spenelį išskiria medžiagas, kurios vilioja naujagimį ir skatina valgyti. Jeigu mama nuplaus vieną krūtį ir spenelį, naujagimis visada pasirinks nenuplautą spenelį – jis jau pažįsta krūties pieno kvapą ir šis jį traukia.

Kiekvieną kartą, kai vaikas patiria bet kokią stimuliaciją, tarp jų ir uoslės, smegenyse susidaro tūkstančiai naujų ryšių. O kuo daugiau ryšių, tuo daugiau jis sužino informacijos, tuo aukštesni jo protiniai gebėjimai.

Skonis
Jūsų vaiko burna – tai pati tobuliausia cheminė laboratorija. Ji sugeba nustatyti milijonus maisto skirtingų skonių bei savybių ir duoti signalą apie pavojų, jeigu papuls plonas plaukelis ar smulkiausias kaulo gabalėlis, jeigu produktas sugedęs.

Vaiko burna – tai įėjimas į jo organizmą, todėl jis aprūpintas visomis saugos priemonėmis. Smegenys burnai ir skonio pojūčiui suteikia išskirtinę reikšmę, atiduodamos jiems beveik 10 proc. savo „galingumo“.

„Su maistu nežaidžiama!“ Ši visiems į kraują įaugusi frazė pražudė milijonus gabių kulinarų ir yra daugelio ligų priežastis.

Rankos – nuostabus instrumentas, kuris siunčia sudėtingus perspėjamuosius signalus į smegenis apie maisto konsistenciją, sudėtį, temperatūrą, tinkamumą valgyti ir kitokias savybes. Todėl nedrauskite vaikui iš pat pradžių bandyti valgyti rankomis. Naudoti stalo instrumentus ankstyvoje vaiko vystymosi stadijoje nerekomenduojama. Mažylio rankos, laikydamos metalinį šaukštą, siunčia smegenims ir virškinimo sistemai signalus apie tai, kad tai metalas ir jis nevalgomas. Kai šaukštas priartėja prie burnos, kaklo ir burnos raumenys nesąmoningai susitraukia, jausdami svetimkūnį. Tai sukelia nuolatinę kaklo ir žandikaulio raumenų įtampą, kuri vėliau gali būti galvos skausmo, streso, stuburo kaklo dalies slankstelių ligų priežastis.

 

,,Mamos žurnalas"


Komentarai

Į viršų Į viršų
error: Wayfinder class not found