Nuostabios smegenys

1901-12-13 / Romualdas Šemeta

Naujagimiai ateina į šį pasaulį turėdami visus pojūčius, kai kuriuos iš jų panaudodami dar iki gimimo. Tai leidžia kaupti patirtį jau nuo pirmų gyvenimo dienų. Kur kas anksčiau negu išmoksta kalbėti, mažyliai jau moka skaičiuoti, išsaugoja atmintyje skirtingus įvykius ir sprendžia uždavinius. Jie sugeba skirti spalvas, veidus, girdėti balsus, atpažinti balsus ir pagrindinius skonius. Vaiko smegenys dirba nepertraukiamai, įsisavindamos informaciją ir formuodamos nervinius ryšius, kurie lemia emocinį, socialinį ir intelektinį vystymąsi.

Kuo anksčiau – tuo geriau
Kai žinai, jog vaikas turi daugybę paslėptų talentų, bendrauti su juo kur kas įdomiau. Įrodyta, kad kuo labiau motina tiki, jog vaikas anksti suvokia aplinkinį pasaulį, tuo talentingesnis ir protingesnis jis užauga. Tos mamos, kurios žino apie vaiko galimybes, yra emociškai jautresnės.

Mokslininkai atrado, kad ankstyvi vaiko įspūdžiai ir pojūčiai skatina susidaryti jo smegenų fizinę struktūrą. Anksčiau buvo manoma, kad talentus ir gabumus vaikas genetiškai paveldi iš tėvų. Dabar žinoma, kad tėvų genai tik kontroliuoja pagrindines organizmo funkcijas – kvėpavimą, širdies darbą, kūno temperatūrą ir įgimtus refleksus.

Lavinimas stimuliuoja smegenis
Gana intriguojančios paskutinės žinios, kad stimuliuojant vieną smegenų sritį, tuo pat metu stimuliuojama kita, iš pirmo žvilgsnio visiškai neturinti ryšio su pirmąja. Pavyzdžiui, grojimas pianinu ne tik teigiamai veikia „muzikinę“ smegenų dalį, bet ir sritį, atsakingą už matematinį mąstymą. Koks nelaukta, tačiau maloni staigmena.

Visi vaikai turi neatskleistą didžiulį įgimtą galimybių potencialą, kurį galima lengvai atskleisti žaidžiant linksmus žaidimus ar atliekant stimuliuojančius pratimus. Tokiu būdu tėvai suteikia savo mažyliui tvirtą pagrindą, ant kurio vėliau jis formuos visą savo gyvenimą. Kuo daugiau tėvų sužino apie šias galimybes, tuo mažiau vaikų praranda galimybes tobulai augti.

Smegenų veikla
Vaiko smegenys pradeda vystytis praėjus vos kelioms savaitėms po pastojimo. Smegenų ląstelės – neuronai – dauginasi 250 000 per minutę greičiu ir prieš gimimą jų jau yra apie 200 milijardų.

Smegenų darbas – tai neuronų tarpusavio susijungimo procesas. Kuo daugiau tokių jungčių, tuo efektyvesnis smegenų darbas. O jungčių skaičius priklauso nuo informacijos, kurią priima įvairios smegenų dalys. Tam tikra smegenų dalis skirta priimti tam tikrą informaciją. Todėl kuo įvairesnę informaciją patiria vaikas, tuo daugiau lavinamos įvairios jo smegenų dalys, tuo didesni jo sugebėjimai vėliau panaudoti šias žinias įvairiose gyvenimo srityse.

Tėvų rankose yra visas naujagimio pasaulis. Vaiko smegenims reikia kuo įvairesnių įspūdžių. Sudainavote jam lopšinę – jau yra naujas ryšys smegenyse, paglostėte kojytę – dar vienas ryšys ir t.t. Žodžiu, pirmieji vaiko gyvenimo metai siūlo tėvams nuostabią galimybę padėti mažyliui tapti tuo, kuo jis gali būti.

Iš pradžių susidarę nerviniai ryšiai nėra tvirti. Tačiau jeigu jie įtraukiami į reguliarų darbą, palaipsniui tampa stabilesni, pastovesni. Nestimuliuojami, neveikiantys ryšiai atrofuojasi, miršta, kartu mažėja ir vaiko sugebėjimai. Todėl būtina informaciją kartoti nuolatos.

,,Mamos žurnalas"


Komentarai

Į viršų Į viršų
error: Wayfinder class not found