Žvilgsnis į pasaulį

1901-12-13 / Romualdas Šemeta

Regėjimas labai svarbus normaliai vaikui vystytis. Būtent matydamas daiktus, jūsų vaikas panorės pažinti, kaip jie vadinasi, norės juos pasiekti, paliesti, ištyrinėti. Tai skatina norą sėstis, ropoti, vaikščioti.

Regėjimo laukas plečiasi
Neuronų kiekis regėjimo smegenų žievėje pradeda didėti pirmuosius du mėnesius po gimimo. Todėl labai svarbu, kad jau tada būtų stimuliuojamas kūdikio regėjimas. Tik gimęs vaikas gerai mato ir gali fokusuoti žvilgsnį į daiktus, esančius nuo akių 25-30 cm atstumu. Jis atskiria formas ir ornamentą.

Tik gimusio vaiko regėjimo laukas gana siauras. Greičiausiai jis žiūrės į daiktus, kurie yra nuo jo ne toliau kaip 30 laipsnių iš kairės ir dešinės, 10 laipsnių iš viršaus ir apačios. Kai jis guli ant sulenktos jūsų rankos ir žinda krūtį, jis fokusuoja regėjimą į jūsų veidą, kurį tuo metu mato ryškiausiai. Dviejų savaičių jis pradeda atpažinti mamos ir tėčio veidus. Jo regėjimas 10–30 proc. neryškesnis negu jūsų, todėl jam sudėtingiau matyti plonas linijas. Naujagimiams labiau patinka kontrastiniai nespalvoti piešiniai negu spalvoti. Tyrimai įrodė, jog naujagimiams labiau patinka tiesios ir lenktos linijos negu apskritimai. Tačiau jūsų mažylis visų labiausiai mėgsta žiūrėti į veidus.

Šešių savaičių amžiaus vaikas gali aiškiai fokusuoti regėjimą į daiktus už 30 cm ir pradeda šypsotis. Šiuo metu jį ypač domina veido atvaizdai ir koncentriniai apskritimai. Tarp kitko, mūsų Nėščiųjų mokyklos vaikai, kurie buvo stimuliuoti dar iki gimimo, dažnai pradėdavo šypsotis jau praėjus 1–3 savaitėms po gimimo.

Tarp 2 ir 4 mėnesių neuronų jungčių skaičius pradeda ypač staigiai augti ir padidėja apie 10 kartų. Būtent tuo metu jūsų vaiko regėjimas ryškiai pagerėja ir jis jau gali sekti akimis daiktus arba pasiversti garso kryptimi. Jam pradeda patikti daug sudėtingesni piešiniai (pavyzdžiui, 4 koncentriški apskritimai, o ne 2), kreivos linijos ir formos, o ne tiesios. Be to, jo elgesys rodo, kad jis prisimena matytus vaizdus.

Spalvų svarba
Dauguma 2 mėnesių amžiaus vaikų pradeda skirti spalvas. Tačiau iki 3 mėnesių nemato mėlynos spalvos taip gerai kaip mato raudoną ir geltoną.

4 mėnesių vaikas mato visas spalvas ir gali fokusuoti regėjimą į artimus ir tolimus daiktus. Jam labai patinka stebėti jus ir kitus žmones, ypač vaikus. Jis jau pradeda labiau mėgti dar sudėtingesnius piešinius, nes atsiranda apimties pojūtis. 4-5 mėnesiais jis pradeda siekti daiktų, kuriuos mato. Jeigu jam pasiseks juos paimti, jie iškart keliaus į burną: taip jis susipažįsta su įvairių daiktų savybėmis, be to, masažuoja labai jautrias dantenas.

Vaikas, kurio aplinka vizualiai yra turtinga, paprastai daug ramesnis ir dėmesingesnis būdravimo metu negu nepatyręs stimuliacijos vaikas. Neuronų jungčių skaičius regėjimo smegenų žievėje pasiekia piką 8 mėnesį, lieka maksimalus iki 4 metų amžiaus ir pradeda palaipsniui per pusę mažėti kitus 5 metus. Į tai reikėtų atkeipti dėmesį lavinant vaiką.

Regėjimas abiem akimis (binokuliarinis matymas) visiškai susiformuoja 4-aisiais gyvenimo metais. Regėjimo aštrumas ateina 5 metų amžiaus, tačiau visiškai susiformuoja tik 10–aisiais metais. 

  ,,Mamos žurnalas"

Komentarai

Į viršų Į viršų
error: Wayfinder class not found