Seneliai

1901-12-13 / Sonata Aleksandravičienė,Nida Matiukienė

Kai kurie tėvų mokytojai teigia, kad negalima vaikų patikėti seneliams, mat šie gali sugadinti vaikaičius lepindami įvairiais saldumynais ir pan. Tačiau kita vertus, šiuolaikinėje visuomenėje tėvai neturi tiek daug laiko, kurį praleidę su vaiku visokeriopai praturtintų jo sielą.
Kiekvienas suaugusiojo pasakojimas, kiekviena gyvenimo subrandinta mintis, patarimas, pamokymas ar šiaip juokas ir paprasčiausias laiko leidimas džiaugiantis bendravimu yra pati didžiausia investicija į vaiką.
Tai labai panašu į pedagogo darbą su grupe ir vienu mokiniu. Dirbdamas su vienu mokiniu visada pastebi, kur jam reikia padirbėti, o kas gerai sekasi, kada galima mokytis toliau, o kada reikia stabtelti ilgesniam laikui. Šis principas galioja visose srityse – mene, sporte, tiksliuosiuose moksluose. Tad kodėl gi manome, kad grupėje vaikai išmoksta daugiau? Daugiau išmoksta tie, kuriems skiriamas asmeninis dėmesys, nesvarbu kieno. Tai gali būti seneliai, giminaičiai, tėvai ar auklės. Svarbiausia – vaikui pateikiama informacija ir būdas, kaip tai daroma.
Žvelgiant į savo tėvus, jau tapusius mūsų vaikų seneliais, nuostabu stebėti, kaip garbaus amžiaus žmonės pradeda domėtis vaikų žaislais: transformeriais, bakuganais, bioniklais ir žvaigždžių karų lego personažais arba mergaičių mados tendencijomis ir mažytėmis bendraklasių paslaptimis. Net linksma, kaip jie drauge vaikštinėja po parduotuves ieškodami reikalingų kortų, ypatingų mokyklinių reikmenų ar dovanėlės mokytojai. Buvau šokiruota, kai po vieno tokio pasivaikščiojimo močiutė su dukra išrinko ir nupirko mokytojai karolius. Na, net nežinojau, kaip su tokiu pirkiniu elgtis. Teko laukti Kalėdų.
Mums, tėvams, senelių dėmesys vaikaičiams yra be galo didelė parama ir finansiniu, ir laiko atžvilgiu. O tarp senelių ir vaikaičių užsimezga ypatingi santykiai – retkarčiais girdime juos vadinant vienas kitą vardais.
Kiekvieno tėvo ir sūnaus bendravimas praturtinamas senelio ir anūko sanykiais, o mamos ir dukros santykiai – močiutės ir anūkės bendravimu. Drauge mes turtiname vaiko sielą. Kuo daugiau savo kelyje vaikas sutinka suaugusių žmonių, kurie nėra jam abejingi, tuo giliau jis suvokia gyvenimą ir sukaupia didesnę asmeninę patirtį.


Komentarai

Į viršų Į viršų
error: Wayfinder class not found