Tobulėjimo lentelė

1901-12-13 / Nida Matiukienė

Kartas nuo karto vaikų disciplinai ir įgūdžiams ugdyti ruošiame "tobulėjimo lentelę", kurią dabar pavadinau "(vaiko vardas) pasiekimais". Man jos prireikia tuomet, kai pasijaučiu per dažnai primenanti apie įvairius dalykus. O kai vaikų daugiau ir kiekvienam tenka vis priminti jo pareigas, priminimų per dieną susidaro ganėtinai daug.  Taigi, jeigu vaikas atranda tinkamą motyvaciją stengtis pildyti lentelę, rezultatas visuomet būna puikus.  Tik kaip su tais atlygiais? Kai buvo mažesni, klijuodavome lipdukus, vėliau už savaitę galėdavo gauti pramogą ar desertą. Dabar jau renkasi finansinį atlyginimą. Tačiau lentelės niekada nepildydavome ilgiau nei dvi savaitės. Toks laikas yra pakankamai ilgas laiko tarpas, kad vaikas užfiksuotų, ko iš jo tikimasi ir atsirastų pradiniai įgūdžiai veiksmui.  O vaikų elgesį keisti juk nori visi tėvai: vieniems labiau rūpi tvarka, kitiems mokymosi rezultatai, tretiems - santykiai su broliais ar seserimis. Pats sunkiausias darbas aiškiai suformuluoti, ko tikitės iš savo vaiko, ir  drauge aptarti detales. Sudėjus reikalavimus į lentelę, galite apie ją pamiršti iki savaitgalio. Tuomet viską patikriname ir skiriame atlygį už pastangas.
Būtų šaunu, kad į šį žaidimą įsitrauktų ir tėtis. Šį kartą aš gudriai sugalvojau: tuščiame langelyje palikau vietą su tėčio parašu, atsakingu už atlyginimą. Vaikai privalo lenteles parodyti tėčiui ir sudaryti sutartį. Tokiu būdu atsirado naujas tėčio ir vaikų  santykių ugdymo metodas. Smagu gyventi šeimoje, kūrybai nėra ribų.

Įdedu mūsų naudojamą variantą, galite patobulinti ir naudoti kaip savo asmeninę tobulėjimo lentelę. Šis variantas tinka vyresniems vaikams.
O štai čia lentelė, kurią naudodavome ikimokyklinukams. Taip pat galima atsisiųsti ir naudoti.

Lentelių naudojimas skatina sukonkretinti  vaikų įgūdžių formavimą. Tačiau naudokite protingai, nespauskite vaikų. Jie turėtų viską daryti su džiaugsmu.

Komentarai

Į viršų Į viršų
error: Wayfinder class not found