Inhaliacijos

1901-12-13 / Algimantas Vingras

Inhaliacijos

Kvėpavimas garais skystina skreplius, dėl to palengvėja atsikosėjimas. Inhaliacijos tinka kosint, susirgus sloga, sinusitu, gerklų uždegimu, tracheitu, bronchitu.

Inhaliacijos tinka ir veidui valyti. Beveik visi eteriniai aliejai pasižymi antibakteriniu poveikiu, o keletas – net ir antivirusiniu, taigi be garų teikiamos naudos dar ir naikinami mikrobai bei stiprinama imuninė sistema.

Inhaliacijos tinka ir kvėpavimo takų profilaktikai. Žinoma, nereikia sveikam vaikui liepti kvėpuoti karštais garais, bet nusivesti į garų pirtį verta. Nuo seno buvo žinoma, kad sergant kvėpavimo takų ligomis labai padeda drėgna pirtis. Išdžiūvusi kvėpavimo takų gleivinė lengviau pažeidžiama. Drėgna, neišdžiūvusi gleivinė yra atsparesnė (gleivėse yra medžiagų, kurios naikina mikrobus ir saugo nuo uždegimų). Jeigu butas pernelyg šildomas, naudingas ir oro drėkintuvas.

Kaip atlikti inhaliacijas

Inhaliacijoms reikės dubens ar arbatinuko, kvapnių eterinių aliejų ar vaistažolių, didelio rankšluosčio ir kantrybės.

Paprasčiausia inhaliuoti pasilenkus virš garuojančio dubens ir užsidengus galvą rankšluosčiu taip, kad nepraeitų oras. Vaiko paprašykite užsimerkti ir 5-10 min. kvėpuoti garais. Kai vaikas mažas, po rankšluosčiu ar švaria paklode kartu atsisėskite ir Jūs, vaiką pasisodinkite ant kelių ir laikykite jo rankutes, kad netyčia netykštelėtų karšto vandens. Inhaliacijas galima daryti ir neužsidengus galvos, bet atvirame puode vanduo sparčiai vėsta, mažiau garuoja, o garai būna vėsesni. Kvėpavimas vėsiais garais neefektyvus.

Dažniausiai vaikai nemėgsta garuoti virš atviro puodo, mat garų karštis nemaloniai tvilko veiduką, be to – baugu būti užsidengus galvą. Galite išbandyti „modernesnį“ naminių inhaliacijų būdą – į garuojančio arbatinuko snapą įstatykite popierinę tūtelę (20-30 cm ilgio), kad per ją vaikas trauktų garus. Vanduo viduje jokiu būdu negali būti verdantis, o prieš duodami kvėpuoti vaikui, patraukite patys, kad įsitikintumėte, ar garai nepliko.

Jei vaikas bijo inhaliacijų, nenori traukti garų net iš arbatinuko snapelio, teks pasitenkinti inhaliacijomis vonioje – tiesiog vaiką maudykite garų pilnoje vonioje, prašykite, kad maudydamasis jis giliai kvėpuotų.

Ką lašinti ar berti į inhaliacijų vandenį

Galimos keturių rūšių inhaliacijos: druskos, sodos, vaistažolių arba eterinių aliejų.

Druska. Į inhaliacijoms skirtą vandenį galite įberti druskos su jodu (2 litruose vandens ištirpinkite vieną nubrauktą jodo turinčios valgomosios arba jūros druskos šaukštą).

Soda. Vietoje druskos į karštą vandenį galite įberti 2-3 arbatinius šaukštelius valgomosios sodos.

Vaistažolės. Galite į vandenį įberti 2 valgomuosius šaukštus smulkintų čiobrelių arba 1-2 valgomuosius šaukštus ramunėlių, 2 valgomuosius šaukštus šalpusnio žiedų – su vaistažolėmis garų vonelės veiksmingesnės.

Eteriniai aliejai. Į vandenį, kurio garais vaikas kvėpuoja, galite įlašinti eukalipto aliejaus ar kitų vaistų, kurių eteriniai aliejai dezinfekuoja kvėpavimo takus. Ankščiau inhaliacijoms buvo naudojami tik eukaliptų ir kėnių aliejai, dabar yra ir daug kitų eterinių aliejų, kurie tinka gydant viršutinių kvėpavimo takų uždegimui, bronchitui, sinusitui, astmai, gripui gydyti. Į karštą, bet ne verdantį vandenį įlašinkite nuo 2 iki 5 lašų eterinio aliejaus (dozė priklauso nuo eterinio aliejaus rūšies).

Kiek trunka inhaliacijos

Geriausia, kai vaikas garais pakvėpuoja 3-5 min., suaugusiesiems siūloma kvėpuoti bent 5-10 minučių. Inhaliacijos gali būti kartojamos 3-4 kartus per dieną. Atliekant inhaliacijas galima daryti trumpas pertraukėles, per tą laiką pakvėpuoti oru ir išsišnirpšti nosį.

Pakvėpavusio garais vaiko veiduką nušluostykite, duokite atsigerti šiltos arbatos. Paprašykite, kad vaikas gertų neskubėdamas, mažais gurkšneliais, palaikydamas arbatą burnoje. Dar geriau pasiūlyti gerti per šiaudelį.

Druskų inhaliacijos

Kai kosulys būna užtrukęs ilgiau nei 2 savaites, o vaikas kosti dažnai, tinka druskų inhaliacijos (kvėpavimas druskos mikrokristalais). Druskos dezinfekuoja uždegimo apimtus kvėpavimo takus, ramina patį uždegimą, lengvina atsikosėjimą, nes skystina skreplius. Druskų gydyklų yra įvairiuose šalies miestuose. Druskų inhaliacijos yra efektyviausios, kai jos kartojamos 10-14 kartų.

Konsultavo docentas Algimantas Vingras

"Mamos žurnalas", 2005 m., Nr.10


Komentarai

Į viršų Į viršų
error: Wayfinder class not found