Svogūnai

Tai viena iš populiariausių ir vertingiausių lietuviškų daržovių, kuri nėra reikli auginimo sąlygoms. Geriausiai auga saulėtoje ar kiek užpavėsintoje vietoje, lengvame, gerą drenažą turinčiame dirvožemyje, nors kurį laiką gali pakęsti  ir sunkesnius substratus. Šiuos augalus paprasta auginti ir dėl atsparumo daugumai kenkėjų.  Be to jie, kaip ir česnakai, apsaugo nuo kenkėjų ir daugelį kitų augalų.
Svogūnas sėjamas pavasarį sėklomis arba sėjinukais. Labai greitai po sėjos galima skanauti šviežių svogūnų lapų, kuriuos ne tik galima, bet ir reikia dažnai skinti, kad svogūnai išaugintų kuo didesnes "galvas". Kai labai nugelsta, apie rugpjūčio-rugsėjo mėn., svogūnus reikia išrauti ir padėti saulėtoje, gerai vėdinamoje vietoje išdžiūti.
Ne paslaptis, kad svogūnas plačiai naudojas medicinoje, kulinarijoje, o jo lukštai - net velykiniams kiaušiniams dažyti. Žiemą, kai siaučia gripo epidemija, kuo dažniau skaninkite maistą šiuo augalu.

Komentarai

Į viršų Į viršų
error: Wayfinder class not found