Kanos

1901-12-13 / Vilija Ivanovienė

Kanos pražysta birželio-rugpjūčio mėnesiais ir žydi iki pat spalio. Jos gerai auga saulėtoje, šiltoje, nuo vėjų apsaugotoje vietoje ir trąšioje, giliai įdirbtoje ir drėgnoje dirvoje. Jos auginamos grupėmis gazone, grupėse su kitomis gėlėmis. Žemaūges kanas galima auginti vazonuose balkonuose ir terasose.
Jei norite džiaugtis šių augalų žiedais ir gražiais dekoratyviais bei dideliais lapais, jų sėklas reikia pasėti kovo mėn. į lapinę žemę dėžutėse arba vazonėliuose. Gėlės sudygsta maždaug po mėnesio. Kad sėklos greičiau sudygtų, jas galima 2-3 valandas pašaldyti šaldytuve arba sniege, o paskui perpilti karštu vandeniu. Daigai pikuojami balandžio mėn. po vieną į vazonėlius, kuriuos geriausiai laikyti inspektuose. Į nuolatinę vietą daigai sodinami po šalnų birželio mėn. Pirmaisiais metais išauga nedidelis silpnas šakniastiebis. Sėjinukai pradeda žydėti antraisiais metais.
Paprasčiau kanas dauginti šakniastiebių dalimis. Šakniastiebiai dalinami vasario-kovo mėn. į keletą dalių ir sodinami į smėlį arba smėlio ir komposto (4:1) mišinį. Laikoma 18-22oC temperatūroje. Šakniastiebiai įsišaknija ir išleidžia ūglius per 7-10 dienų. Prieš pasirodant lapams, laistyti reikia saikingai, vėliau - gausiai. Padaugintos kanos balandžio mėn. persodinamos į vazonėlius, kuriuos geriausiai laikyti inspekte. Į nuolatinę vietą kanos sodinamos po šalnų.
Sodinant kanas labai gerai į duobės dugną įdėti šviežio arklių mėšlo. Mėšlas kais ir spinduliuos šilumą, kurios šioms gėlėms labai reikia. Tam iškasamos gilios, iki 70 cm gylio duobės, ir per 2/3 pridedama arklių mėšlo. Mėšlas suminamas, ant viršaus užpilama 20 cm sluoksnis žemių. Į taip paruoštas duobes šakniastiebiai sodinami 5 cm gyliu.
Vasarą kanas reikia gausiai laistyti, nes jos mėgsta drėgmę, o dideli lapai išgarina daug vandens. Pažemę labai tinka mulčiuoti durpėmis. Kanas būtina papildomai tręšti skystomis kompleksinėmis trąšomis, bet tinka ir skiestos srutos.
Rudenį, po stipresnių šalnų, gėlės iškasamos, stiebai nupjaunami iki 10 cm ilgio, o šakniastiebiai apdžiovinami. Per žiemą šakniastiebiai laikomi gerai vėdinamoje, vėsioje (6-8oC), sausoje, ir tamsioje patalpoje. Geriausia laikyti dėžutėse arba krepšiuose, užpylus sausu smėliu ar durpėmis. Žiemą reikia patikrinti, ar šakniastiebiai nepradėjo pūti - pažeistas vietas išpjauti, o žaizdas pabarstyti medžio anglies milteliais.

Komentarai

Į viršų Į viršų
error: Wayfinder class not found