Rykštenė

1901-12-13 / Vilija Ivanovienė

Pats augalo pavadinimas (lot, Solidago) taikliai atspindi jo savybes – gydanti auksinė rykštė. Daug kur rykštenės auginamos kaip dekoratyvus augalas. Tačiau turėdama ryškius iš toli matomus žiedynus, rykštenė puikiai tinka privilioti galybes auksaakių, boružių ir žiedmusių, kurios padeda naikinti ir kontroliuoti sodo kenkėjų kiekį.

Rykštenės užauga iki 1 m aukščio, nors žinoma porūšių, kurie tepasiekia 10 cm aukštį. Žydi liepos – rugsėjo mėnesiais. Sutrintas augalas skleidžia šviežių morkų kvapą.
Rykštenės yra labai nereiklūs augalai, jos gali augti tiek lengvame, tiek sunkiame dirvožemyje, saulėje ar daliniame pavėsyje. Taip pat puikiai toleruoja įvairaus rūgštingumo bei substratus. Dauginama dalinant kerus arba sėklomis, kurios gali būti sėjamos tiesiai į dirvą pavasarį (inspektuose), nors rekomenduojama sėti rykštenes į vazonus, per vasarą laikyti lauke ir žiemojimui įsinešti į patalpas. Kitų metų pavasarį ar vasaros pradžioje sodinti į nuolatinę augimo vietą.
Rykštenes auginti gali net ir šienligės kamuojami žmonės, nes jų žiedadulkės yra labai sunkios ir nusėda žemėn nespėdamos pasklisti ore. 

Rykštenių panaudojimo sričių spektras išties platus. Anksčiau iš rykštenės pagamintais dažais dažydavo audinius – lapų ir graižų nuovirai dažo geltonai, o iš visos antžeminės dalies galima pasigaminti garstyčių, oranžine ar ruda spalva dažančių dažų. Taip pat rykštenes galima auginti dirvožemio struktūros ir sudėties pagerinimui.
Šis augalas naudojamas kaip vaistažolė liaudies medicinoje, nors Lietuvoje šis augalas gydymo tikslais naudoti pradėtas gana neseniai. Vaistinės žaliavos antpilai naudojami šlapimo takų ligoms (cistitui, akmenligei, net inkstų uždegimui) gydyti, sergant kvėpavimo takų ligomis. Rykštenių saponinai ir eteriniai aliejai veikia fungicidiškai ir fungistatiškai (veikia Candida albicans, taip pat mieliagrybį), todėl rykštenės antpilais sėkmingai gydomos burnos ir lytinių organų kandidozės, odos grybiniai susirgimai. Taip pat rykštenės preparatai pasižymi stipriu antioksidaciniu efektu (saugo organizmo ląsteles nuo laisvųjų radikalų atakos), kuris yra stipresnis nei žaliosios arbatos ar askorbo rūgšties (vitamino C).

Komentarai

Į viršų Į viršų
error: Wayfinder class not found