"Žemės menas" Ventspilyje

1901-12-13 / Jūratė Mikutavičienė

Pirmą kartą teko susipažinti su Žemės menu šią vasarą.

„Žemės menas“ yra XX a. 7-ame dešimtmetyje atsiradusi postmodernizmo meno srovė. Tai tarsi menininko dialogas su gamta, naujas požiūris į ją. Kuriant Žemės meną, ugdomas žmogaus ekologinis sąmoningumas. Žmogus verčiamas įsižiūrėti, įsiklausyti į gamtą, pasijusti jos dalimi, ja grožėtis, ją puoselėti ir globoti“. (duomenys paimti iš http://lt.wikipedia.org).

Šį meną iš daržovių ir gėlių pamačiau Ventspilyje, kai miestas šventė 720 metines.
Ta proga buvo surengtas Žemės meno konkursas. Gėlininkai ant asfalto padarė apie 30 šių nuostabių kompozicijų iš gėlių, daržovių, kankorėžių, smėlio ir t.t. Prie kiekvienos kompozicijos buvo padėta lentelė su autoriaus pavarde, kūrinio pavadinimu. Šalia pastatytas tuščias kibirėlis. Jei kompozicija patiko, į kibirėlį reikėjo mesti akmenuką. Kurio kibirėlis buvo pilniausias, tas šį konkursą ir laimėjo.

Kompozicijas galima kurti ne tik iš gėlių, bet sukomponuoti ir iš daržovių. Burokai, svogūnai, kopūstai, baklažanai ir kitos daržovės puikiai tam tinka. Pagrindas padarytas iš smėlio, ant jo eilėmis suguldytos rudens gėlės: kardeliai, astros. Sudėtos perpjautos daržovės, ir iš kraštų papuošta samanomis.

Atostogavome kartu su šeima, ir išvydusi krantinėje tokį grožį, negalėjau nenufotografuoti.

Komentarai

Į viršų Į viršų
error: Wayfinder class not found