Namų šeimininkės patarimai kaip tvarkytis namie

1901-12-13 / Nida Matiukienė

Visoms pažįstamas jausmas, kai atsikėlus šeštadienio rytą visi baldai būna užkrauti švariais ir nešvariais drabužiais, virtuvė – indais, puodais, stiklainiais, maisto produktais, kriauklė – pilną nešvarių indų, likusių po vakarykštės vakarienės, o ant grindų visame kelių ar keliolikos kvadratinių metrų plote mėtosi vaikų žaislai.
Pažiūrėjus į visa tai tik rankos nusvyra, ką bekalbėti apie savaitgalio poilsį, kai visai šiai betvarkei išliuobti net ir dviejų dienų nepakaktų?
Tokiu atveju turime tris pasirinkimus.
Pirmas – parduoti butą ir nusipirkti naują, tačiau tuomet mažiausiai vieną kartą per metus teks kraustytis iš vietos į vietą (vienerius metus chaoso jūsų nervai gali ištverti).
Antras – užsimerkti, pasiimti vaikus ir kuo greičiau mauti iš namų. Tuomet betvarkė namuose negadins mums nuotaikos, tačiau kada nors vis tiek turėsime čia sugrįžti.
Trečias – išmokti disciplinuotai tvarkytis ir kasdien mėgautis buto švara bei tuo didžiuotis užgriuvus netikėtiems svečiams. Jūsų pasirinkimas!

Visada naudojuosi taisykle „Pradėkime nuo savęs!“

Ko iš tikrųjų reikia norint gražiai susitvarkyti būstą? Manau, kad iš pradžių pakaks geros nuotaikos ir entuziazmo. Bet!! Pradėkime nuo savęs! Tai pati lengviausia tvarkymosi pradžia. Jums prireiks vonios kambario ir keleto kremų bei šilto dušo.
Tačiau prieš pradėdama praustis, skalbimo milteliais (kad neliktų kvapo) išplaukite kriaukles ir vonią, o po dušo nušluostykite veidrodžius ir grindis. Štai jūs graži ir kvepianti išeinate iš tvarkingo ir blizgančio vonios kambario.
Kad bežiūrint į namų chaosą nesugestų nuotaika, išsivirkite puodelį kavos. Kol kava verda, atlaisvinkite visą virtuvinio darbo stalo paviršių nuo nereikalingų daiktų. Suslėpkite viską į savo vietas ir papusryčiaukite kartu su tais, kurie yra šalia – vyru, vaikais ar naminiais gyvūnėliais.
Dabar jūs pasiruošusi tvarkytis namus. Jeigu reikia papildomos energijos, pasikvieskite šeimos draugus vakarienės. Tuo momentu, kai gauname teigiamą jų atsakymą, ateina tvarkymuisi reikalingos jėgos bei entuziazmas. O kad išlaikytume ramybę ir nesusinervintume, laikykitės šeimos tvarkymosi taisyklių. Žinoma, jas teks susikurti pačioms. Tai užtruks ilgėliau, nes Jūs esate unikali ir Jūsų šeima nepakartojama. Pavyzdžių pasižiūrėkite Šeimos tvarkymosi taisyklėse.


Šeimos tvarkymosi taisyklės

Nustatykite:
1. Kiekvieno šeimos asmens pareigas.
2. Kiekvieno ribas, kiek asmuo pajėgia tvarkytis.

Tvarkymosi planas A

PIRMASIS ETAPAS „DAIKTŲ VIETOS“

1. 20 min. Daiktų rinkimas į spinteles. Rinkdami grupuojame. Mažiau reikalingiems daiktams padedame krepšį prie durų, kurį išnešime iš namų. Jeigu namuose voliojasi tiek daiktų, jų turite PER DAUG!

Sveikiname, jeigu sėkmingai įveikėte šį etapą!!! Tai rodo, kad turite ne tik tvarkymosi įgūdžių, bet ir jūsų šeimyniniai santykiai yra pažengę toli į priekį.
Na, o jeigu nepavyko, vadinasi, jau keletą metų ne tik būste, bet ir tarpusavio santykiuose karaliauja chaosas. Tačiau nepraraskite vilties, namų šeimininkės patarimai padės Jums atstatyti harmoniją tiek santykiuose, tiek tvarkymosi darbuose.

1 PATARIMAS jeigu nepavyko per 20 minučių sudėti daiktų į spinteles: šeimoje reikėtų išmokti vykdyti nurodymus.
Tvarkymosi metu išsirinkite komandos kapitoną, kuris vadovaus tvarkymui. Tvarkymą pradedame tradiciniu sportininkų „ranka ant rankos“ pasisveikinimu.
Kapitonas paaiškina kiekvienam šeimos nariui, kad nurodymai nėra tas pats kas prašymai. Juos tiesiog vykdome be jokių „bet“, „kodėl“, „paskui“ ir pan. Jeigu tėvai neišmokė savo vaikų, kas yra nurodymai, arba jūs neturėjote profesionalios auklės, siūlome apsilankyti Gerųjų gyvenimo įgūdžių mokyklėlėje tėvams ir vaikams iki 8 metų. Čia kartu pasimokysime nuostabių gyvenimo pamokų, kurios jūsų šeimos santykius ne tik pagerins, bet ir sudėlios į vietas painiavą, pyktį, murmėjimą. Patikėkite, tai yra pačios vertingiausios pamokos, kol vaikai dar vis vaikai! daugiau
2 PATARIMAS: daiktų vieta. Paaiškinkime kiekvienam šeimos nariui kad kiekvienas daiktas namuose privalo turėti savo vietą.
Daiktų laikymo namuose taisyklės:
1. Kiekvienas daiktas turi savo vietą namuose.
2. Jeigu daiktas neturi savo vietos, jo vieta prie durų, kur tvarkymosi metu stovi didžiulis plastikinis indas arba šiukšlių maišas. Jį vėliau išnešime į labdarą.

Jeigu įveikėte DAIKTŲ VIETŲ etapą, padarykite pertraukėlę su užkandžiais ir suplanuokite, ką gaminsite vakarienei. Po linksmos užkandžių pertraukėlės einame prie antrojo etapo.

ANTRASIS ETAPAS „DULKĖMS GALAS“

1 variantas:
Tegul stipriausiais šeimos narys imasi siurblio, kruopščiausiais – grindų šluostės, o mažiausieji šluostukų. Dar po dvidešimties minučių visas darbas bus baigtas ir savaitgalis laisvas!!
Jeigu svečiai užtrunka, nuvykite į prekybos centrą apsipirkti. Nepamirškite siurprizų ir dovanėlių. Be to, po ranka turėkite maisto planą kitai savaitei. Grįžę pasiskirstome darbus – kas ruošia pusgaminius kitai savaitei, kas užkandžius vakarienei ir siurprizus. Jei dar liko laiko, tuomet paskaitykime vakarines „Narnijos kronikas“, nes svečiams tikriausiai taip patiks, jog vietoj planuotų dviejų valandų jie užsibus keturias, o po to eisite tiesiai miegoti.

2 variantas (jeigu 1-asis nepavyko):
Jeigu šeima tvarkosi nesusikaupusi ir trukdo jums, vadinasi, vėl išlindo nedisciplinuotumas bei šeimos taisyklių nežinojimas. Šį kartą išsiųskite tėvelį su vaikais į pramogų centrą ar parką, o pati likusi viena pradėkite greitą tvarkymą. T.y. kai neverčiamos spintos, o sutvarkomi visi besimėtantys daiktai ir ištuštinami baldų paviršiai bei kampai. Tvarkydamos paviršius sudarykite darbų sąrašą šeimos nariams – ką reikėtų padaryti, kad ateinantį mėnesį betvarkė namie netrukdytų mūsų santykiams. Pvz., tėveliui išvalyti po kriaukle esančią spintelę, išnešti į rūsį krūvas praėjusio sezono daiktų ir stiklainių, vaikams – sutvarkyti stalčius, spintas ir lentynas vaikų kambaryje ir pan.
Iki svečių atvykimo tokio tvarkymosi turėtų pakakti. Tačiau ties šeimos taisyklėmis turėtumėte padirbėti, kad visą likusį gyvenimą tvarkymasis nepavirstų mamos rėkimo dienomis, o taptų savaiminiu pareigų suvokimu kiekvienam šeimos nariui.


KAPITALINIS TVARKYMASIS

Kai norite, kad visur būtų tiesiog sterilu, pradėkite nuo spintų, virtuvinių spintelių, šaldytuvų ir lovų vidaus. Tik nebandykite visko sutvarkyti per vieną dieną. Kai turėsite nors sekundėlę laisvo laiko, o akys užklius už netvarkos spintoje ar spintelėje, stabtelėkite ir sutvarkykite tik tą vietą. Taip tvarkant per kokią savaitę neliks netvarkingos vidinės vietelės. Jeigu turite mokyklinio amžiaus vaikų, padėkite jiems sutvarkyti stalčius, žaislus, drabužių spintas ir lovas. Padėkite surūšiuoti viską į dėžutes, pvz., nuo batų. Kaip išmokyti vaikus tvarkytis, sužinosite kitame straipsnyje.

Laikykitės tvarkymosi plano
1. Pradedame nuo savęs.
2. Daiktų vietos.
3. Dulkėms galas.

Vertinu moteris, kurios myli tvarką ir švarą. Visada malonu svečiuotis tokiuose namuose. Tačiau būna ir tokių, kurios suserga „tvarkingomanija“.
Galiausiai prisiminkime, jog tvarka turi tarnauti mums, o ne mes tvarkai. Harmoningi santykiai ir ramybė šeimoje yra svarbiau už tvarką.

Komentarai

Į viršų Į viršų
error: Wayfinder class not found