Velykų pasaka

1901-12-13 / Donata Slančiauskaitė

Kažkur toli toli, miško pakraštyje, gyvena Velykė. Ji ištisus metus nuo ryto iki vakaro margina margučius. Velykų naktį geroji senolė sudeda margučius į vaškinį ar cukrinį vežimaitį, pakinko į jį kiškius ir veža vaikams. Stebuklingą Velykų rytą kiekvienas vaikas ant palangės ar po lova randa po gražų margutį. Tik, deja, pačios tetulės Velykės iki šiol niekam nėra tekę pamatyti”. Šia gražia Velykų pasaka tikiu iki šiol, nors ją jau seniai pasakoju savo sūnui. Švenčių nebūna iš niekur, jas susikuriame patys. Keletą šaunių idėjų, kaip paįvairinti Velykų šventes, mums dovanoja vilniečių architektų Rasos ir Tumo Mazūrų šeima bei keturios jų atžalos: trimetės dvynės Agnietė ir Jorigė, antrokė Emilija bei šeštokė Ūla.

Prieš marginant margučius, reiktų apgalvoti, kurgi vėliau juos teks dėti. Aišku, pinti krepšeliai ir moliniai dubenėliai labai gražu, bet savo rankų dėžutė - dar mielesnė. Tuo labiau kad ji nieko nekainuoja. Perkirpkite popierinę kiaušinių dėžutę pusiau ir tą pusę, kurioje yra dėkliukai, nuspalvinkite akvareliniais dažais. Kai dėžutė išdžius, nuspalvinkite dar kartą - bus sodresnės spalvos.

Velykų pavadinimas kilęs iš žodžio „vėlės”. Mat mūsų protėviai tikėjo, kad kartu su atgimstančia gamta pasirodo mirusiųjų vėlės. Todėl eidami lankyti artimųjų kapų jie nunešdavo joms kiaušinių. Šiandien be margučių Velykų stalas neįsivaizduojamas. Kaip gali dvimetis ar trimetis marginti margučius? Ogi lengviausias būdas - piešti ant kiaušinio flomasteriais ar dažais. Mūsų herojėms Agnietei ir Jorigei dar labai patiko klijuoti lipdukus.

Marginti margučius svogūnų lukštų nuovire lietuviai mėgsta nuo seno. Jei norite, kad margutis nusimargintų lygia ruda spalva, tiesiog įdėkite kiaušinius į puodą su vandeniu ir svogūnų lukštais bei pavirkite. Kai kiaušinį apdėsite žolynais, suvyniosite į marlę ir pavirsite svogūnų lukštų nuovire, išeis „raštuotas” margutis. Trečias būdas, kai kiaušinį apvyniojate svogūnų lukštais ir žolynais, aprišate marle bei paverdate dažuose. Kad nudažyti blizgėtų, patepkite juos aliejaus šlakeliu ar lašinių paltele.

Nudažytus kiaušinius patogu džiovinti štai tokioje ,,džiovykloje”: perpjaukite bulvę pusiau, įsmeikite į ją tris dantų krapštukus (ar degtukus) ir įdėkite bulvę. Ir rankos liks švarios, ir margučiai sveiki.

Didžiosios sesutės Ūla ir Emilija margučius panoro „pataškuoti” vašku. Tam reikia paprasčiausios žvakės ir ko nors smailo (tarkim, į pieštuko kotą įsmeigtos storos adatos). Smeigtuką pamerkiam į tirpstantį vašką ir greitai bakstelim į kiaušinį. Jei žvakė raudona - ir taškeliai bus raudoni, jei balta - balti ir t. t.

Žinot, kokios būna tinginių Velykos? Ogi su putpelių kiaušiniais. Natūraliai margi, graikinio riešuto dydžio kiaušiniai papuoš kiekvieną šventės stalą. Jų nereikia dažyti, užtenka išvirti ir pateikti šeimynai.

Neabejoju, kad savo namuose rasite kaspinų ar dovanų juostelių atraižų. Perjuoskite jomis išvirtus kiaušinius, suriškite kaspinėlį ir patys nustebsite, kaip nesugalvojote to padaryti anksčiau!

Smaližiai gali nepatingėti ir pasidaryti žele kiaušinį. Nupjaukite žalio kiaušinio viršų, išpilkite trynį su baltymų, kruopščiai išplaukite vidų ir pripilkite žele. Padėkite kiaušinį į šaldiklį ir kai jis sustings, atsargiai nulupkite lukštą.

„Kiaušinis paukščio lizde” - taip pavadinome šį margutį, įdėtą į tuščiavidurį siūlų kamuolėlį. Išpūskite nediduką balioną ir, jį tepdami klijais, vyniokite siūlus. Kai viskas išdžius, balioną susprogdinkite ir į gautą siūlų lizdelį įdėkite gražiausią Velykų margutį.

Kiaušinį galite papuošti ir aplikacija. Išvirtą (natūralų ar jau nudažytą) tepkite klijais (geriausia tinka PVA klijai) ir vyniokite siūlą, kol margučio nebesimatys. Kitas būdas - kai norimą margučio vietą patepate klijais ir barstote blizgučiais, kruopom, kava ar smulkiais makaronais.

Velykų rytą, susirinkusi prie šventinio stalo, šeima paprastai bando, ar margutis stiprus, daužia juos vienas į kitą, tikėdami, kad jų bus pats stipriausias. Galite pabandyti mažą gudrybę - te vaikai iš anksto nulipdo margutį iš molio. Nudažykite jį ir atskirti, kur tikrasis, o kur molinis, ne taip jau ir paprasta...

Velykų medis - vienas svarbiausių šventės akcentų. Įdomu tai, kad anksčiau per Velykas buvo puošiama Velykų eglutė - prie medžio šakos buvo rišami eglišakės, taip dirbtinai sukuriant eglės formos medelį. Šiame medelyje būdavo padaromi lizdeliai, į kuriuos įstatomi margučiai (paprastai magiškas skaičius - 9 ar 12). Mūsų Velykų medis papuoštas išpūstais margintais margučiais. Išpūsti jį paprasta: abejose kiaušinio pusėse pradurkite po skylutę - vienoje didesnę, kitoje mažesnę. Su adata ar degtuku sumaišykite trynį su baltymu ir pūskite į mažesnę skylutę. Vėliau kiaušinį išplaukite, išmarginkite ir pakabinkite ant virvutės.

Nepamainomi Velykų palydovai - kiškučiai, viščiukai ir drugeliai. Šių galite pasidaryti iš nereikalingų skalbinių segtukų: iš popieriaus iškirpkite drugelio sparnus, pagražinkite juos margaspalviais taškeliais ar juostelėm ir su universaliais klijais priklijuokite prie segtuko. Linksmuosius drugelius galite nutupdyti ant užuolaidos, gėlių vazono ar Velykų medžio.

Paprastai Velykoms šeimos iš anksto prisiskina „kačiukų”, išsprogdina beržo šakelių, sudaigina kviečių želmenų ar užsiaugina pipirnę. Tačiau ši Velykų puokštelė privers nusišypsoti kiekvieną: nupjaukite žalio kiaušinio viršų, išpilkite turinį - ir vazelė paruošta. Belieka į ją primerkti gėlyčių, įpilti vandens ir statyti ant stalo.

Jeigu turite daugiau kantrybės, galite pabandyti margučiui sumeistrauti „narvelį”. Jums reiks maždaug 2-4 cm ilgio pagaliukų ir vielos. Viela sutvirtinkite pagaliukus į vieną ilgą eilę ir paskui ja apraizgykite margutį.

Čia pateikėme tik keletą idėjų, kaip pasiruošti Velykoms ir į šventinio šurmulio sūkurį įtraukti vaikus. Aišku, užėję į didelį prekybos centrą, jūs galite vienu metu nusipirkti visko, ko tik reikia šventėms. Tačiau pabandyti pavasarėjantį vakarą visiems susėsti prie bendro stalo ir savo rankomis sukurti mažytį stebuklą, tikrai verta. Linksmų Velykų!

Šaltinis: http://tavovaikas.lt 2010-04-04

Komentarai

Į viršų Į viršų
error: Wayfinder class not found