Su kūdikiu - į baseiną

1901-12-13 / Nijolė Gaidulytė

Nuo kada?
Kuo anksčiau vaikutį atvesite į baseiną, tuo lengviau jis pripras prie vandens. Manoma, kad geriausias laikas kūdikį atvesti į baseiną – 3-4 savaitės.
Nuo kokio amžius kūdikius priims, priklauso nuo baseino galimybių – kokios temperatūros vanduo, koks baseino gylis.


Kokia nauda?
Vanduo mažiems vaikams – tobula aplinka, kurioje jie gali aktyviai judėti ir stiprinti raumenis.
Kai nerdamas vaikas sulaiko kvėpavimą, organizmas patiria trumpą hipoksinį krūvį, kuris stimuliuoja organizmo gyvybines galias.
Stiprėja nervų sistema. Štai kodėl į baseiną patariama vesti vaikus, kurie blogai miega, neturi apetito, yra irzlūs.
Vystosi ir tobulėja kraujotakos bei kvėpavimo sistemos. Ne veltui plaukti patariama vaikams, dažnai sergantiems bronchitu.
Tobulėja vaikučio judesiai. Didėja ištvermingumas. Plaukiojantys kūdikiai anksčiau už bendraamžius išmoksta sėdėti, vaikščioti.
Formuojasi taisyklinga laikysena, todėl plaukiojimas – geriausia sporto šaka, kai vaiko laikysena ydinga, stuburas iškrypęs ar krypstantis.
Tvirtėja vaiko pėdų ir kojų raumenys. Todėl plaukimas nepakeičiamas esant plokščiapadiškumui, šleivapėdiškumui.
Vandenyje mažėja statinė kūno įtampa, atsipalaiduoja raumenys, sąnariai, ,,nuimama” stuburo kaulų įtampa.
Vaikas mokosi būti kolektyve, adaptuotis kitoje aplinkoje. Todėl baseiną lankyti rekomenduojama ir baugštiems, sunkiai naujoje vietoje pritampantiems vaikams.
Gerėja medžiagų apykaita, todėl lankantys baseiną kūdikiai turi geresnį apetitą, geriau miega.
Plaukimo treniruotės – nepamainomos mokantis siekti tikslo, tvarkos, savarankiškumo, galų gale – paprasčiausių higienos įpročių.
Organizmą vanduo grūdina. Vandens mėgėjai žino, kad prasidėjus negalavimams (pavyzdžiui, pirmąją slogos dieną ar pajutus, kad kimba gripas), tereikia gerai paplaukioti baseine. Plaukiant pakyla kūno temperatūra ir ,,užmuša” virusus, o chloruotas vanduo dezinfekuoja nosies gleivinę ir neleidžia prasidėti slogai.


Ko mokosi?
Pirmas mokymo etapas – pripratimas prie vandens – trunka tol, kol vaikutis išmoksta panardinti galvą. Tada prasideda antrasis etapas, kai vaikai mokosi plaukti ir nardyti. Maži vaikai greičiau išmoksta nardyti, negu plaukti. Iš pradžių galvą panardinęs išbūna vos sekundę, o paskui gali nardyti nesustodamas ir rankioti nuo baseino dugno žaisliukus.
Vaikų baseine mažyliai plaukia su įvairiais plaukmenimis (pripučiamomis rankovėmis, palaikančiomis juostomis, plaukimo lentelėmis). Besimokantiems plaukti vaikams siūloma užsimauti mažus plaukmenis (,,pelekus”), kad tiestųsi kojos. Plaukti su plaukmenimis gerokai lengviau.


Kiek truks užsiėmimas?
Pirmoji ,,treniruotė” paprastai trunka vos 15 minučių. Kai vaikutis baseine apsipranta, užsiėmimai trunka apie pusvalandį.


Kokių daiktų reikės?
Einant į baseiną vaikui pakanka turėti plaukimo kepuraitę, šlepetes, rankšluostį, akinukus, maudymosi kostiumėlį. Patys mažiausieji baseine plaukioja su specialiomis sauskelnėmis. Sauskelnės būtinmos todėl, kad vandenyje sustiprėja šlapinimosi refleksas (šį jausmą visi esame patyrę…), o šiltam vandeniui glostant pilvuką didėja noras tuštintis.
Dabar pilna visokių pigių, nekokybiškų kiniškų plaukimo akinių ar kaukių, kurių pirkti neverta. Specialūs ausų ir nosies kamštukai vaikams visiškai nereikalingi. Nosies žnybtukai reikalingi nebent sinchroninio plaukimo sportininkėms (kurios ilgai būna panirusios žemyn galva). Ausų kamštukai net kenksmingi – užkimšus ausis ir neriant negalima išlyginti susidariusio slėgio vidinėje ausyje, tai gali pakenkti būgneliui.


Ar nesusirgs?
Mamos baiminasi, kad į ausis patekus vandeniui, vaikas susirgs. Ausis turi patekti vandens, tai nieko baisaus. Visos kūno dalys turi justi vandenį. Mamos įsčiose vaikutis visą laiką buvo vandenyje, jo ausys buvo pilnos vandens, bet tai nekenkė.


Kada nevesti?
Į baseiną neveskite alkano, užsimiegojusio, sudirgusio, bepradedančio sirgti kūdikio. Geriausia maitinti valanda prieš treniruotę.


Kaip apsaugoti odą?
Jei vaikutis lanko baseiną, nupirkite švelnių prausimosi emulsijų ar prausimosi aliejuko. Paprastai vaikučiai nuprausiami prieš treniruotę ir po jos. Baseine vandenyje yra ištirpusių dezinfekuojamųjų priemonių, kurios agresyviai veikia odą. Todėl į baseiną būtina neštis skystesnio ir riebesnio kremo. Kremu reikia patepti vaiko veiduką prieš treniruotę, o po plaukiojimo ir dušo visą vaiko kūną reikėtų ištepti skystesniu kremu (emoljentu).


Konsultavo Lietuvos vaikų ir jaunimo centro baseino Plaukimo ir nardymo trenerė Nijolė Gaidulytė
,,Mamos žurnalas”, 2005 m., Nr.2


Komentarai

Į viršų Į viršų
error: Wayfinder class not found