10 klausimų apie masažą

1901-12-13 / Algimantas Vingras

Niekam ne paslaptis, kad masažas kūdikius „pastato ant kojų” tikrąja to žodžio prasme. Docento Algimanto Vingro paprašėme atsakyti į 10 dažniausių klausimų apie kūdikių masažą.


Ar masažas reikalingas visiems kūdikiams?
Taip. Mokslininkai įrodė, kad kūdikiai, kurie buvo reguliariai masažuojami ir mankštinami visus pirmuosius gyvenimo metus, jų gale pralenkė savo bendraamžius fiziniu išsivystymu ir protine branda. Be to, jie 3 kartus rečiau sirgo peršalimo ligomis, 5 kartus - plaučių uždegimu. Reguliarus masažas stimuliuoja fizinį augimą, protinę brandą, grūdina, teigiamai veikia kraujotaką, kvėpavimą ir medžiagų apykaitą.


Nuo kokio amžiaus jau galima pradėti masažuoti kūdikį?
Kūdikis masažuoti pradedamas jau antrą gyvenimo mėnesį, kai sumažėja jo rankų ir kojų raumenų tonusas. Masažo ir gimnastikos kiekvieną kūdikio gyvenimo mėnesį (nes jam augant keičiasi masažo būdas ir fiziniai pratimai) turėtų pamokyti apylinkės slaugytoja arba vaikų gydytojas, o po jį daryti gali pati mama.


Kada masažuoti kūdikį – prieš valgį ar po, prieš miegą ar po, ryte ar vakare?
Masažuojama prieš maitinimą (jei mažylis dėl alkio neverkia) arba praėjus 1 valandai po maitinimo. Svarbiausia, kad mažylis būtų geros nuotaikos ir galėtų atsipalaiduoti. Jei kūdikį kankina diegliai, masažą reikia atlikti prieš jų pradžią.
Prieš pradėdamos masažą kūdikį pakalbinkite, maloniai nuteikite. Masažo jis turi laukti. Jeigu kūdikis neramus ar įsitempęs, bijo, pažiūrėkite jam į akis, šypsokitės, darykite jo kojomis judesius, tarytum mintumėte dviračio pedalus. Bežaisdamos padarykite masažą ir po keleto kartų suvoksite, kada vaikutis yra atsipalaidavęs, kada įsitempęs. Masažas naudingas tuomet, kai kūdikis yra atsipalaidavęs.


Kokia turėtų būti kambario temperatūra masažuojant kūdikį?
Kambario temperatūra turi būti 22-21°C, geriau kai kambarys išvėdintas. Kai kūdikis masažuojamas, jam į akis neturi kristi ryški šviesa ir nebūtų kitų dirgiklių, kurie jį jaudintų: triukšmo, neįprastų kvapų.


Ko reikia (specialaus stalo, rankšluosčio, pagalvėlės, tinkamo aliejaus) masažui?
Reikia stalo, (specialaus nereikia!), antklodės, klijuotės, paklodės ar didelio rankšluosčio. Ant stalo užtieskite antklodę (kad kūdikiui nebūtų kieta), ant jos – klijuotę, o ant viršaus – paklodę ar rankšluostį. Jokios pagalvėlės nei masažui, nei kūdikio miegui nereikalingos. Visuomet turėkite sausų vystyklų atsargą, nes kūdikis gali pasišlapinti.


Apie švelnų glostomąjį masažą:
prieš jį švariai nusiplaukite rankas šiltu vandeniu su muilu;
nusiimkite žiedus, laikrodį, trumpai nusikirpkite nagus;
sutepkite rankas tinkamu masažui aliejumi;
masažą atlikite kasdien tuo pačiu laiku;
pradinių procedūrų trukmė 1-3 min., kūdikiui augant – 8-10 min. per dieną;
procedūros metu kūdikiui šypsokitės arba su mažyliu kalbėkite;
gali negarsiai groti muzika;
jeigu vaikutis pravirksta, procedūrą nutraukite.


Ar mama gali profesionaliai išmokti masažuoti, ar vis dėlto būtinas specialistas?
Specialistas būtinas bent pirmuosius kelis masažo seansus, kol mama pati išmoksta. Kiekvieną mėnesį kūdikiui augant masažo apimtis, gimnastikos pratimai keičiasi, todėl pravartu kiekvieną kartą pasikonsultuoti su specialistu. Mamos gali profesionaliai išmokti kūdikio masažo ir gimnastikos.


Iki kokio amžiaus patariate vaikutį masažuoti?
Iki 1,5-2 metų.


Ar veiksmingi aliejai, skirti masažui?
Aliejai visų pirma reikalingi masažisto rankoms (ypač jei rankas nusiplovus jos tampa sausos, šiurkščios), taip pat jie turi teigiamai veikti kūdikio odą: jei ji sausa maitinti, sušvelninti ir nesukelti alerginių reakcijų odos paviršiuje. Aliejai turėtų būti bekvapiai, nes iš anksto nėra aišku, koks kvapas mažyliu patiks, koks ne ir koks ims alergizuoti. Atkreipkite dėmesį į aliejaus sudėtį: kad ji būtų natūralių aliejų pagrindu ir be konservantų (pvz., Balmandol aliejus Šveicarija) Tuomet, kai mažylio oda yra sausa, masažuotojo rankos plonai sutepamos bekvapiais aliejais, o jomis masažuojant sutepama ir mažylio oda. Vieno masažo metu rankas reikia sutepti kelis kartus.


Kaip dažnai kūdikį patariate masažuoti – kas dieną, 10 dienų ir daryti pertrauką ar kaip kitaip?
Masažuojama ir gimnastika atliekama kasdien tuo pačiu laiku. Masažuoti negalima, kai mažylis negaluoja arba serga (pakilusi temperatūra, viduriuoja, kosti, oda yra išberta, padidėję limfmazgiai), 1-2 paras po paskiepijimo. Negalima masažuoti sergančių širdies, kepenų, inkstų, plaučių ligomis kūdikių.


Kokia masažo nauda?
Masažo ir mankštos metu greičiau kraujas cirkuliuoja, pagreitėja limfos apytaka, paplatėja ir geriau kraujo prisipildo smulkiausios kraujagyslės. Dėl to pagerėja medžiagų apykaita – jų ląstelės gauna daugiau maisto medžiagų, reikalingų kūdikiui augti. Kūno audiniai gauna daugiau maisto medžiagų ir deguonies. Pagerėja kvėpavimas – jis tampa gilesnis. Kintant slėgiui krūtinės ląstoje, daugiau veninio kraujo priteka į dešinįjį širdies skilvelį, dėl to pagerėja širdies darbas. Masažas ir gimnastika gerina odos mitybą, raumenų jėgą ir elastingumą, virškinimą. Kūdikis tampa žvalus, geriau valgo, miega. Mokslininkai įrodė, kad mažyliai, kurie yra masažuojami, tampa ramesni, labiau pasitikintys, jiems sumažėja dieglių skausmai.


,,Mamos žurnalas”, 2004 m., Nr.10


Komentarai

Į viršų Į viršų
error: Wayfinder class not found