Ropojimo menas

1901-12-13

Septynerių mėnesių mažylis jau turėtų mokėti ropoti. Jei neropoja, mama ir tėtis jam gali padėti įveikti šį etapą.


Nusileiskime iš savo aukštybių
Įsivaizduokime, kaip jaučiasi mažylis, kuris guli ant grindų, o 2 metrų tėtis jį ragina: „Na, sūnau, pirmyn, nuropok iki savo lovytės“. Tarp vaiko ir tėčio – didžiulis fizinis atstumas, jie bendrauja tarsi diktatorius ir tarnas. Ir vaikui nėra jokio noro ropoti nurodyta kryptimi.
Kas kita, kai mama, tėtis ar močiutė atsistoja šalia mažylio keturiomis, ir savo pavyzdžiu rodo, kaip puiku savarankiškai kilnoti ranką ir koją, ir tokiu būdu irtis į priekį. Vaikai greitai išmoksta pamėgdžioti. Ne veltui ropojimo problemų retai kyla šeimose, kur auga keletas vaikų. Mažieji mato ropojančius broliukus ir sesutes, ir greitai išmoksta daryti tą patį.


Ropojimui kilimo nereikia
Vaikui reikia sudaryti tinkamas sąlygas ropoti. Tėveliams atrodo, kad geriausia tai daryti ant minkšto vilnonio kilimo, kad vaikas nesušaltų ir nenusidaužtų. Tačiau kilimas varžo mažylio judesius. Pabandykite patys atsistoti keturiomis ir paropoti ant vilnos pagrindo. Nepalyginamai sunkiau negu ant plikų grindų. Galima ant grindų patiesti drobinį audinį, tik reikėtų stipriai pritvirtinti jo kraštus, kad vaikas neslidinėtų ir nesipainiotų. Mažąjį sportininką geriausia aprengti paprasčiausiais marškinėliais ir sauskelnėmis. Nuogos rankytės ir kojytės puikiai jaučia paviršių, kuriuo ropojama.


Fizinis pasiruošimas
Kūdikis gali neropoti dėl paprastos priežasties – jis silpnas fiziškai. Tai pataisoma, nes yra daug žaidimų ir pratimėlių, kurie stiprina vaiko rankytes, nugarą, kojų raumenis. Geriausiai mankštą parinks gydytojas kineziterapeutas, kuris įvertins bendrą vaiko fizinį išsivystymą.
Čia pateiksime kelis universalius mankštos pratimėlius, kurie tinka kiekvienam sveikam kūdikiui.


Karučiai
Tai vaikščiojimas ant rankų. Prilaikykite mažylį už kojyčių ir per pilvuką. Iš pradžių „eikite“ tik kelis metrus į priekį, o kai sustiprės rankytės, galite „važinėti karučiu“ iki 15 minučių per dieną (su pertraukėlėmis). Jau po poros mėnesių pastebėsite, kaip sustiprėjo rankyčių raumenys.


Tenisas
Pakabinkite minkštą poroloninį kamuoliuką ant virvutės, duokite vaikui kartoninę raketę, ir jis savo malonumui tegul pliekia tą kamuoliuką. Pratimas puikiai vysto judesių koordinaciją, jei vaikutis žaidžia abiem rankytėmis paeiliui.


Medinė lazdelė
Treniruokite vaiko rankytes, duodami jam pažaisti medine lazdele su bumbuliuku gale (tinka nuo metalofono). Tokių lazdelių yra ir daugelyje vaikiškų žaidimų. Pastebėsite, kaip vaikas ilgainiui ima pats ieškoti bumbuliuko, o radęs kiša jį į burną. Jis skiria ir paprastąjį lazdelės galą, už kurio patogu daiktą laikyti. Vietoj lazdelės galite naudoti medinį šaukštą neilgu kotu. Kad lazdelė ar medinis šaukštas nuo čiulpimo nepradėtų šerpetoti, galite juos impregnuoti karštu saulėgrąžų aliejumi.


Bangelės
Prie medinės lazdelės pririškite ilgą atlasinę juostą (3,5 metro ilgio). Tokios paprastai naudojamos meninėje gimnastikoje. Geriausia, kad juosta būtų ryškios spalvos. Pirmiausia vaikui parodykite, kaip gražiai juosta juda ore. Paskui paimkite vaiko rankytę ir kartu su juo darykite bangeles, aštuoniukes ir kitas figūras. Vaikai mielai seka atlaso blizgesį ir žaižaravimą. Kuo ilgesnis kaspinas, tuo įdomesnių figūrų galite padaryti. Pusantrų metukų vaikas jau pats mokės judinti lazdelę taip, kad juosta susisuktų spirale arba brėžtų didelius apskritimus. Tai labai lavina vaiko rankutes.


Kabėjimas ant skersinio
Stenkitės kelti vaiką iš lovytės kabėjimo principu: į delniukus duokite savo pirštus, kelkite ryžtingu judesiu, kad vaikas truputį, bent keletą sekundžių, pakabotų ore. Maždaug ketvirtą mėnesį čiupimo refleksas pradeda silpti, todėl kiekviena pasitaikiusia proga leiskite kūdikiui taip pasimankštinti. 7 mėnesių mažylis vienu kartu gali prakaboti 10-25 sekundes.


Garsas ir spalva
Dažnai, mokydami vaiką ropoti, tėvai priešais jį padeda ryškų žaisliuką. Puiku, jei tas žaisliukas dar ir skamba, spindi, jei jį malonu liesti. Labai tiktų cimbolai ar spalvingas barškutis. Suduokite į daiktą, kad pasigirstų malonus skambesys. Tada padėkite penkiais centimetrais toliau negu buvo. Sužavėtas mažylis visu kūneliu tiesis daikto link. Tuo momentu reikia suspausti jo dešinę kojytę, patraukti prie keliuko dešinę ranką, o po sulenkta kojyte padėti delną. Vaikutis pasijus suspaustas, kaip spyruoklėje. Kadangi tokia poza gulėti nepatogu, jis energingai atsistums, o žaisliukas atsidurs jo delne. Tegul pirmais kartais vaikas tik vos vos pajuda iš vietos. Svarbiausia, jis pasiekė barškutį, ir tai jau pergalė. Pasidžiaukite kartu su vaiku ir duokite laiko jam pažaisti nauju daiktu – pasiektu laimikiu. Net ir mažutis vaikas turi suprasti, dėl ko jis taip stengėsi. Jei norite ko nors išmokyti vaiką, tegul mokymosi procesą lydi kuo daugiau teigiamų emocijų.


Tiktai pirmyn
Kartais 7-8 mėnesių kūdikiai yra fiziškai pakankamai stiprūs, tačiau nejuda į priekį. Jie linguoja ant pilvukų arba sukasi vietoje vilkeliu. Duokite vaikui atsispirti viena koja nuo savo delno. Kad mažylis judėtų į priekį, panaudokite jo stūmimosi refleksą. Tačiau kojytės turi atsispirti pakaitomis. Metodika, kai atsispiriama abejomis kojomis iš karto, taikoma tik mokant plaukti. Svarbiausia ropliukui suprasti, kad jis gali judėti savarankiškai. Tegul pirmomis dienomis pats nuropos 10 centimetrų, po savaitės – keliasdešimt, o po mėnesio mama jau gaudys po visą butą.


Atstumai didėja
7 mėnesių kūdikis vidutiniškai turėtų nuropoti apie 250 metrų per dieną. Praktikoje „rekordu“ laikomas kelias iki lovytės ar kilimo. Kaip padidinti atstumus? Juk su kiekvienu nuropotu metru vaikas stiprėja fiziškai.
Su kūdikiu žaiskite slėpynių ir gaudynių ropomis. Vidury kambario pastatykite fotelį, patys pasislėpkite už jo, paskui iškiškite galvą, kad vaikutis jus pamatytų. Besišypsantis mamos ar tėčio veidas sukels vaikui norą tuoj pat jį paliesti. Lėtai atsitraukite atbulomis, kad vaikutis kuo toliau turėtų ropoti iki jūsų. Kai išmoksite slėpynių, pradėkite žaisti gaudynes. Ropodami vykitės mažylį iš užpakalio ir linksmai jį kalbinkite: „Pagausiu, utiutiu“ ir pan.
Vakare geriau rinktis ramesnius žaidimus. Kad mažylis nuo įspūdžių neįsiaudrintų, abu ropokite prie dominančio daikto. Paskui tą daiktą būtinai duokite palaikyti vaikui.


Svarbi vystymosi stadija
Niekada nekalbėkite vaikui girdint: „Aš pati neropojau ir mano tėvai neropojo, o iškart pradėjo vaikščioti“. Toks požiūris netinkamas. Visų pirma ropojimas – tai viena žmogaus vystymosi stadijų. Ji svarbi vaiko intelektui. Kai vaikas pats išmoksta keturiomis judėti norimo tikslo link, jis išgyvena nepaprastai daug jausmų. Be to, ropojimas stiprina visus raumenis, vaikas vystosi stipresnis fiziškai, ypač treniruojami tie raumenukai, kurie vėliau laikys stuburą, kai vaikas atsistos ant kojų.
Mokydami ropoti, jūs ruošiate vaiką pirmiesiems žingsniams.


,,Mamos žurnalas”, 2005 m., Nr.3


Komentarai

Į viršų Į viršų
error: Wayfinder class not found