Ankštinių daiginimas

Dar vienas puikus būdas ankštiniams ruošti yra daiginimas. Ankštinių maistingosios savybės daigintuose ankštiniuose išauga keleriopai ir paverčia ankštinius vienais iš labiausiai gyvybiškai svarbių, energiją teikiančių produktų. Daigintų ankštinių sudėtyje kelis kartus padaugėja vitamino C, E ir visų B grupės vitaminų. Sunkiai virškinami baltymai daigintuose ankštiniuose suskyla ir tampa lengvai virškinami, sudėtingi krakmolai pavirsta cukrumi, ir dėl šios priežasties daiginti ankštiniai yra pastebimai saldūs. Mineralų, fermentų ir maistinių skaidulų kombinacija daigintuose ankštiniuose yra nepakeičiama, be to, jie yra mažai kaloringi. Ne veltui daiginti ankštiniai, grūdai ir sėklos vadinami dvidešimt pirmojo amžiaus maistu.

Daiginti ankštiniai tinkamiausi valgymui tuomet, kai jie išbrinksta iki didžiausio įmanomo dydžio, išleidžia kelių milimetrų ar ilgesnį daigelį, tuomet maistingosios savybės yra aukščiausiame lygyje. Daiginti ankštiniai gali būti patiekiami net ir nevirti salotose, troškinti su prieskoniais sriubose ir troškiniuose, virti garuose, paruošti garnyrų pavidalu, sumalti ir apkepti vegetariniuose kotletuose ar maltiniuose.   

Norint sudaiginti 100 g pupų ar žirnių, tokių kaip avinžirniai, mungo (spindulinės) pupuolės (mung beans), japoninės pupuolės (adzuki beans), žirniai, indinės pupuolės (urad beans), lęšiai jums reikės vidutinio dydžio dubens varvančiam vaneniui surinkti, litro talpos stiklainio, atraižos dvigubo marlinio audinio ir standžios stiprios gumelės. Daiginimui rinkitės tas ankštinių rūšis, kurios yra neskaldytos, su luobu, pakankamai neseniai sudžiovintos ir mažiausiai pažeistos. Suskilusios, praradusios luobą, pažeistos pupos ar žirniai nesudygs.

Prieš daiginant perrinkite ankštinius, atrinkite pačius sveikiausius; pažeistus, pajuodusius ir perdžiūvusius išmeskite. Kruopščiai perplaukite ir užmerkite dubenyje nakčiai arba mažiausiai 8-12 valandų. Išbrinkusius ankštinius nukoškite ir gerai perplaukite po tekančiu vandeniu. Vandens, kuriame mirko ankštiniai, neišpilkite. Nors jis bus gelsvas, drumstas ir nemalonaus kvapo, jis idealiai tiks laistyti kambariniams augalams.

Sudėkite išbrinkusius ankštinius į stiklainį, stiklainio angą uždenkite dvigubu marliniu audiniu ir standžiai užveržkite gumele. Stiklainį apverskite ir atremkite 45o kampu dubenyje, kad vandens perteklius turėtų kur nuvarvėti.

Stiklainį pastatykite vėsioje vietoje: galima tiek tamsioje, tiek ir šviesioje  (ten, kur nepasiekia tiesioginiai saulės spinduliai).  Tamsoje dygstantys ankštiniai bus traškesni, daigai balti ir stori; daiginti šviesioje vietoje - maistingesni, minkštesni, o daigeliai ploni ir žalsvi.

SVEIKUOLIŲ PAŠTETAS

  • 1 puoduko daigintų bet kokių ankštinių pupelių,
  • 3 šaukštų alyvuogių aliejaus,
  • 3 šaukštų šaltalankio sulčių,
  • 4 šaukštų sutrintų sezamo sėklų arba riešutų,
  • pusę šaukštelio maltų kmynų,
  • pusę šaukštelio maltų kalendrų,
  • žiupsnelio druskos (galima ir be jos)

Visus produktus sutrinti blenderiu.

 

Komentarai

Į viršų Į viršų