Grūdinimo abėcėlė

1901-12-13 / Algimantas Vingras
Kodėl reikia vaiką grūdinti?

Grūdinimas – tai organizmo pratinimas ir išmokymas reaguoti į šaltį ir fizinį krūvį. Grūdinantis didėja organizmo atsparumas infekcijoms ir temperatūrų svyravimui. Tad grūdinti vaikai mažiau serga ūmiomis infekcinėmis ligomis.

Kada geriausia pradėti grūdinti?

Bet kuriuo metų laiku, tačiau pastebėta, kad pradėjus grūdinti šiltuoju metų laiku, rezultatai geresni. Išnešiotus, sveikus, gerai priaugančius svorio kūdikius galima pradėti grūdinti nuo 2-3 mėnesių.

Papasakokite, kaip pradėti grūdinti tokį mažą kūdikėlį?

Taisyklinga vaikučio priežiūra jau ir yra grūdinimas. Tarkime, jei jo kambario temperatūra pirmus 3 mėnesius yra 22°C, 4-6 mėnesiais – 21°C, o antrąjį gyvenimo pusmetį – 18-20°C, mažylis jau grūdinamas. Grūdina kasdieniniai pasivaikščiojimai lauke, oro vonios (kai vaikas kambaryje išrengiamas nuogas), masažas ir mankšta. Grūdina ir… ,,teisinga” apranga. O juk tėvai taip nori vaikutį apmuturiuoti kuo šilčiau.

Tad kaip rengti kūdikį, kad jis neperkaistų, nesušaltų ir grūdintųsi?

Kūdikiui vienodai kenkia ir perkaisti, ir atvėsti. Jei kambaryje 20-22°C, kūdikiui visiškai pakaks plonų medvilninių marškinėlių, kiek storesnės medvilnės trikotažo palaidinukės ir šliaužtinukų. Miegantį reikėtų užkloti lengva medvilnine antklode. Plonos medvilninės kepuraitės kambaryje reikės tik 2-3 savaites po gimimo (jei kambario temperatūra ne aukštesnė nei 20-22°C). Svarbiausia, kad drabužėliai nevaržytų vaiko judesių, tad nepateisinamas joks vystymas į ,,pagaliuką”.

Kada laikas pradėti kūdikį mankštinti, masažuoti?

Jau nuo 8-9 savaičių. Tuo pat metu vaikas bus grūdinamas ir oro voniomis, juk masažuosite jį nuogutį. Mankštinkite ir masažuokite kartą per dieną prieš maitinimą. Kaip tai daryti, turi pamokyti apylinkės seselė. Kaip mankštinti ir masažuoti kūdikį, išsamiai aprašiau savo knygelėje ,,Pirmieji gyvenimo metai” (1999 metų leidimas).

Papasakokite išsamiau apie oro vonias? Kiek laiko galima kūdikį laikyti visiškai nuogą?

Oro vonios - pirmoji ir švelniausia grūdinimo procedūra. Pirmoji, nes juk dar gimdykloje nuogas naujagimis pridedamas mamai prie krūties, o tuo metu jo kūnelį grūdina gimdyklos oras. Oro vonias mažylis patiria kasdien, juk reikia jį perrengti, nuprausti, išrengti maudymui. Oro vonių metu į vaikučio organizmą iš oro patenka deguonies, todėl gerėja centrinės nervų sistemos veikla, miegas, apetitas.

Jei kambaryje temperatūra 20-22°C, galite pradėti oro vonias (beje, vasarą tai idealu daryti lauke, užuovėjoje). Prieš oro vonią gerai išvėdinkite kambarį, kad jame atsirastų kuo daugiau deguonies. Kas 3-4 paras oro temperatūrą mažinkite vienu laipsniu, kol vaikutis spardysis jau 18°C temperatūros ore. Pirmųjų procedūrų trukmė turėtų būti vos 2-3 minutės. Kas 4-5 paras šį laiką pailginkite dviem minutėmis. 6 mėnesių kūdikis gali nuogas pabūti ir 15 minučių, o vyresnis – ir visą pusvalandį. Oro vonias atlikite 2-3 kartus per dieną. Vadinasi, 6-12 mėnesių kūdikis nuogutėlis gali būti net 1,5 valandos per dieną (sudėjus visus tris ,,nuogus” pusvalandžius).

Oro vonios efektyviausios ryte arba vakare, po žindymo praėjus valandai. Nuogai išrengto vaikučio nepalikite gulėti, jį vartykite, glostykite.

Ar oro vonios nors kiek efektyvios vyresniems nei metų vaikams?

Žinoma! Kuo ilgiau vaikas pabėgios nuogas, tuo jam geriau. Vaikams iki 3 metų oro temperatūrą palaipsniui galite sumažinti iki 15-16°C, o 4-7 metų vaikams – net iki 12-13°C. Darželinio amžiaus vaikas kažin ar norės nuogas vaikštinėti po kambarius, tad oro vonias suderinkite su kita nauda – mankšta. Jei nerandate laiko pasimankštinti ryte, visai tiks ir vakaras, kai grįžtate iš darbo. Pirmomis grūdinimo dienomis išrenkite vaiką iki apatinių kelnaičių ir berankovių marškinėlių, užmaukite medvilnines kojinaites, šlepetes. Po 2 savaičių užteks tik kelnaičių. Tegu pagal muziką kilnoja rankas ir kojas. Bus ir linksma, ir naudinga.

Papasakokite apie grūdinimą aptrynimais.

Per mėnesį kūdikis pripranta prie oro vonių, masažo ir mankštos. Tada jau galima pradėti grūdinti aptrynimais. Pirmą kartą aptrinkite ne jaunesnį nei 3 mėnesių kūdikį, o jei ši procedūra vaikui patiks, po mėnesio jau galėsite išbandyti ir apipylimus. Aptrynimus darykite po oro vonių.

Dauguma kūdikių oro vonias priima kaip natūralų, savaime suprantamą dalyką, o aptrynimai jiems ne visada patinka. Tad svarbu neišgąsdinti. Iš pradžių užsimaukite sausą švelnią (pavyzdžiui, flanelės) pirštinę ir lengvai spustelėdamos paglostykite vaiko rankas ir kojas, krūtinę, pilvą, nugarą. Po kelių dienų, kai kūdikis pripras prie glostymo, trinkite kiek stipriau, kad oda lengvai paraustų. Tik nespauskite ir neskubėkite, juk kūdikio oda labai pažeidžiama.

Tada jau galite pirštinę ar minkšto audinio gabaliuką sudrėkinti virintu vandeniu. Reikia nugręžti taip, kad nevarvėtų vanduo. Rankytes aptrinkite judesiu nuo pirštukų peties link, o kojas – nuo pėdučių klubo link. Po to aptrinkite krūtinę, pilvą, nugarą. Visas kūno dalis tuoj po aptrynimo nusausinkite lengvai spausdamos ir masažuodamos. Procedūros trukmė – 2-4 minutės. Iš pradžių vandens temperatūra turi būti 37°C, vėliau kas 3-4 dienas temperatūrą mažinkite vis po vieną laipsnį, kol ji liks tik 26-28°C.

Jei pradedate aptryninėti 1-3 metų vaiką, pradinė vandens temperatūra gali būti 35-36°C, vėliau palaipsniui ją galima sumažinti iki 24-26°C.

3-4 metų vaikams pradinė aptrynimų vandens temperatūra turi būti 32°C.

5-6 metų vaikams – 30°C.

6-7 metų vaikams – 28°C.

Pamažu temperatūrą mažinant po vieną laipsnį, vyresnius vaikus galėsite aptrinti tik 20-22°C temperatūros vandeniu.

Kambaryje, kuriame vaiką aptrinate, neturėtų būti šalta. Geriausia temperatūra – 20-22°C. Po procedūros vaiką šiltai aprenkite.

Kada vaiko negalima grūdinti?

Jokių grūdinimo procedūrų negalima atlikti, kai:

vaikas neteko apetito, tapo vangus ar neramus;

pradėjo viduriuoti, vemti;

vaiką išbėrė;

pradėjo sloguoti ar kosėti;

kilstelėjo temperatūra.

Žodžiu, vaiko negalima grūdinti, kai jis negaluoja ar įtariate, jog gali netrukus susirgti.

Svarbi detalė: jei dėl ligos ar paprasčiausios išvykos pas senelę negrūdinote vaiko bent 3 paras iš eilės, visas grūdinimo procedūras reikia pradėti iš naujo (nuo pradinės trukmės ir temperatūros).

,,Mamos žurnalas”, 2001 m., Nr.5


Komentarai

Į viršų Į viršų
error: Wayfinder class not found