Antibiotikai

1901-12-13 / Algimantas Vingras

Mūsų apylinkės pediatrė labai „mėgsta“ skirti antibiotikus vos tik vaikas peršąla. Pagal ką ji sprendžia, kad reikia antibiotikų? Vieną kartą pavėlavau nupirkti, ir vaikas pasveiko be jų.

Gydytojas skiria gydymą įvertindamas ligonio būklę, įtardamas bakterinę infekciją. Antibiotikai yra galingi vaistai, kurie naikina tik bakterijas. Taigi, jie skiriami bakterijų sukeltoms ligoms gydyti. Antibiotikai skiriami gydyti vidurinės ausies uždegimą, ūminį bakterinį tonzilitą (anginą), šlapimo takų infekcijas, sinusitą, kitas bakterines ligas.

Antibiotikai visiškai neveikia virusų, kurie labai dažnai sukelia peršalimo ligas. Deja, dažnai labai sunku nuspręsti, ar ligą sukėlė bakterijos, ar virusai. Todėl ne taip retai antibiotikai skiriami be reikalo. Jei vaikutis pasveiko be antibiotikų, ligos sukėlėjai buvo virusai.

Yra kelios taisyklės, kurių reikia laikytis, kai vaikas suserga peršalimo liga:

Neskubėkite duoti antibiotikų, ypač kai vaiko būklė nėra sunki, nes dažniausiai peršalimo ligų sukėlėjai esti virusai. Antibiotikai, vos tik atsiradus peršalimo ligos simptomams, nesutrumpina ligos trukmės ir nepalengvina jos eigos. Bakterijų sukeltos peršalimo ligų komplikacijos kartais atsiranda 4-5 ligos dieną.

Jokiu būdu antibiotikų neduokite „avansu“ – profilaktikai.
Visuomet vaikui susirgus būtina pasikonsultuoti su gydytoju, nes įvairios peršalimo ligos gali prasidėti tais pačiais požymiais, o gydymas gali būti skirtingas. Tik gydytojas, įvertinęs vaiko būklę, sprendžia, skirti ar neskirti antibiotikų. Todėl sekite vaiko ligos eigą ir apie tai smulkiai pasakokite gydytojui.

Nesistenkite peršalusio vaiko gydyti gausybe vaistų, nes vaiko organizmui juos sunku pasisavinti, o po to išskirti daug cheminių medžiagų. Ligos trukmė dažniausiai priklauso nuo vaiko organizmo gebėjimo kovoti su ligos sukėlėju.

Tuo pačiu metu negirdykite vaikui skirtingų vaistų, pvz., nuo temperatūros ir antibiotikų, palaukite bent 30 min.

Duokite vaistus vaikui tik taip, kaip skyrė gydytojas, ne rečiau ir ne dažniau, pasistenkite išlaikyti vienodą laiko intervalą tarp vaistų davimo. Tai ypač svarbu, kai vaikas gydomas antibiotikais.

Vaistai, kurie padėjo kaimynės ar draugės vaikui, kai buvo panašūs ligos požymiai, nebūtinai turi padėti jūsų vaikui.

Leiskite susirgusiam vaikui miegoti tiek, kiek jis norės. Susirgusiam vaikui miegas yra ne tik poilsis, bet ir vaistas.
Kodėl vaikui reikia duoti tokį ilgą antibiotikų kursą (kartais net 10 dienų), jei sveikata pagerėja jau kitą dieną?

Pradėjus vartoti antibiotikus, jie naikina silpnesnes bakterijas, ir ligonis pasijaučia geriau. Tačiau dalis bakterijų išlieka gyvos, toliau dauginasi ir kenkia šeimininko organizmui. Todėl antibiotikus būtina vartoti tiek laiko, kiek skyrė gydytojas.

Per kiek laiko turi vaikas pasveikti, kai jo ligos gydymui skirta antibiotikų, priklauso nuo ligos sunkumo. Pavyzdžiui, bakteriniam tonzilitui gydyti antibiotikai vartojami 10 dienų. Jeigu ligą sukėlė virusai, antibiotikai bus neefektyvūs ir gydymas antibiotikais ligos trukmei jokios įtakos neturės. Per kiek laiko vaikas, susirgęs peršalimo liga pasveiks, priklauso ir nuo organizmo gebėjimo kovoti su ligos sukėlėjais, nepriklausomai nuo to, kas jie būtų - bakterijos ar virusai.

Ar vaikas nepripranta prie antibiotikų, kai gydytojai mėgsta labai dažnai juos skirti? Kodėl tada prieš skirdamas antibiotiką gydytojas pasižiūri, kokių antibiotikų buvo skirta anksčiau? Gal kaskart skiria vis stipresnių?

Prie antibiotikų pripranta ne vaikas, o bakterijos, kurių daugybė mūsų aplinkoje ir organizme. Kai antibiotikai vartojami dažnai ir ypač be reikalo, bakterijos prie jų pripranta ir jie tampa neveiksmingi. Tai labai pavojinga, nes nugalėti bakterijoms tenka skirti vis stipresnius antibiotikus. Jie pasižymi nepageidaujamu veikimu - atsiranda viduriavimas, antibiotikai netoleruojami. Antibiotikams atsparios bakterijos sukelia ligas, kurių eiga yra sunkesnė, užsitęsia jų gydymas. Antibiotikams atsparių bakterijų išplitimas yra pavojingas šeimai ir visuomenei.

Ką gi daryti, kad neišsivystytų atsparumas antibiotikams?

Reikėtų jų nevartoti kas kartą, vos tik vaikas pradėjo sloguoti, čiaudėti, kosėti, paraudo gerklė, pablogėjo nuotaika ir apetitas, kilstelėjo temperatūra.

Neduoti antibiotikų nepasitarus su gydytoju.

Antibiotikus duoti tiek laiko, kiek skyrė gydytojas.

Nesidalinti antibiotikais su šeimos nariais.

Kada geriausiai duoti antibiotikų – prieš valgį ar po valgio?

Tai priklauso nuo antibiotikų rūšies. Vienus iš jų organizmas geriau įsiurbia, kai jie duodami prieš valgį, kitus - po valgio, tretiems valgis neturi jokios įtakos. Jeigu gydytojas, skyręs antibiotikų, nepaaiškino, kada juos vartoti, skaitykite vaisto instrukciją.

Kai tik duodu antibiotikų, vaikas pradeda viduriuoti. Nuo antibiotikų, kuriuos vaikas geria 5-7 dienas, jis viduriuoja kelias savaites. Ką daryti?

Kartu su antibiotikais vaikui reikia duoti gerųjų bakterijų, dar vadinamų probiotikais.

Kodėl reikia ,,gerųjų bakterijų”?

Vartojant antibiotikus paprastai pasireiškia disbiozė. Antibiotikai,,užmuša” ne tik blogąsias bakterijas – ligų sukėlėjas, bet ir gerąsias žarnyno bakterijas, be kurių neįmanomas normalus virškinimo procesas. Dėl sumažėjusio gerųjų bakterijų kiekio, žmogus pradeda viduriuosi, jam pučia pilvą, kamuoja nemalonūs pojūčiai. Tenka žarnynui padėti – duoti gerųjų bakterijų. Po antibiotikų vartojimo gerosios bakterijos pamažu atsistato. Jei vaikui skirti antibiotikai, be probiotikų jam kelis kartus per dieną duokite šviežių obuolių tyrelės, jogurto be priedų.

,,Mamos žurnalas”, 2005 m., Nr.12


Komentarai

Į viršų Į viršų
error: Wayfinder class not found